Delavci v tovarnah so zaskrbljeni. »Podjetje ETI Izlake obratuje, več kot tisoč nas je. Določeni kašljajo, ne dajejo rok pred usta, zaščite ni. Nihče nam ni dal ne razkužil ne mask,« opisuje zaposlena v družbi ETI Urška Kukovica. »Delavci smo prestrašeni in nezaščiteni. V slabo prezračenih prostorih smo nagneteni in obravnavajo nas kot živino,« pravi.

Generalni direktor podjetja ETI Tomaž Berginc je po drugi strani zatrdil, da je pri njih »dobrobit in zdravje sodelavcev na prvem mestu« in da so delo ter ukrepi prilagojeni skrbi za zdravje zaposlenih. Začeli bodo meriti temperaturo zaposlenih, zmanjšali bodo število zaposlenih v prostorih, uvedli bodo dodatno čiščenje in razkuževanje ter omejili gibanje znotraj podjetja. Dela od doma niso vpeljali, saj bi prišlo v poštev za kvečjemu pet odstotkov zaposlenih, so pa staršem z majhnimi otroki omogočili, da so ostali doma. Takih je slaba petina. Enako velja za kronične bolnike, starejše od 60 let, in mlade mamice. »Če bomo s temi ukrepi uspešni, bo vpliv na poslovanje obvladljiv. Če pa pride do zaprtja podjetja za daljši čas, posledic ne znamo predvideti,« je opozoril. Že zdaj opažajo zamude v logistiki.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je medtem na vlado in delodajalce naslovila poziv k omejitvi takega delovanja podjetij. Svari, da zajezitev koronavirusa ne bo mogoča, če bo v podjetjih na kupu veliko ljudi, kar še zlasti velja za tovarne. »Ničesar ne bomo dosegli, če se bo delalo v nespremenjenem obsegu,« je opozorila.