Štiridelni dokumentarni film Hillary skuša odgovoriti na vprašanje, kako je Hillary Clinton postala ena najbolj občudovanih in obenem osovraženih žensk na svetu. Portret nekdanje ameriške državne sekretarke, ki je v politiko vstopila že v času študija prava, razkriva njen boj za pravice žensk, željo po zagotovitvi dostopne zdravstvene oskrbe za vse pa tudi zgodbe iz ozadja, kamor se je bila prisiljena umakniti med vladavino svojega predsedniškega soproga Billa Clintona, ker naj bi bila za prvo damo preglasna, s preveč oblikovanim mnenjem in premalo »ženstvena« za okus Američanov. Vsemu temu navkljub v štiridelni seriji vendarle izstopa afera njenega soproga z 22-letno pripravnico v Beli hiši, o kateri je tokrat prvič javno spregovoril. Spolnim odnosom v pisarni, madežu na modri obleki in škandalu, povezanemu z Monico Lewinsky, so ustvarjalci serije namenili približno pol ure. »Nisem mogla verjeti, da se je to zgodilo. Bila sem skrušena,« tisti čas opiše Clintonova. Tako kot vsemu narodu se je ob izbruhu škandala zlagal tudi njej in ji sprva zagotovil, da je ni prevaral. Vendar protagonistka serije še vedno vztraja, da je bila odločitev trdno stati ob soprogu, čeprav najtežja v njenem življenju, edina pravilna. »Nekateri so me zaradi tega slavili, drugi ostro kritizirali,« komentira odzive javnosti.

Clintona takrat ni niti prešinilo, da postavlja na kocko tako družinsko življenje kot vodenje države. »V takem primeru nihče ne razmišlja o posledicah. Ljudje počnejo neumnosti zaradi drugih stvari,« razlaga nekdanji predsednik, ki ga senat leta 1999 zaradi laganja o aferi in onemogočanja preiskave ni odpoklical s položaja. In razlog za nespametni skok čez plot? Z njim je po lastnih besedah skušal ublažiti stres zaradi naporne službe, pritiskov, številnih razočaranj in strahov v življenju ter tako vsaj za trenutek pobegniti pred vsemi težavami. »To ni opravičilo, le pojasnilo,« še pove in prizna, da je morala njegova soproga za njegov greh še dolgo plačevati.

»Kdo pa, če ne jaz?«

Skoraj še bolj boleče kot razkritje resnice ženi in hčeri je bilo za Clintona zakonsko svetovanje. »Bilo je naporno, nekaj najtežjega v mojem življenju, a nujno potrebno. Zaslužili sta si ga tako Hillary kot hči Chelsea,« še razkriva. Kaj več kot medlo opravičilo pred dvema desetletjema si je verjetno zaslužila tudi Monica Lewinsky. Da je njeno življenje definirano s tem dogodkom, se zdi Clintonu grozno in nepravično. Razvpita afera je vsakdan mlade pripravnice v Beli hiši obrnila na glavo in jo pahnila v globoko depresijo. Zadihala je lahko šele, ko je o zvezi s predsednikom javno spregovorila.

V portretu prekaljene ameriške političarke, od nedavna dostopnem na spletni platformi Hulu, se še nikoli objavljeni posnetki predvolilne predsedniške kampanje iz leta 2016 prepletajo z intimnejšimi poglavji njenega življenja. Ustvarjalci so s pogovori z družinskimi člani in tesnimi sodelavci vstopili v tisti del življenja Hillary Clinton, ki pred tem – vsem škandalom navkljub – vendarle ni bil dostopen širši javnosti. Zgodba se začne v njenih študentskih letih na elitni šoli Wellesley College, konča pa z bolečim porazom na predsedniških volitvah leta 2016 proti Donaldu Trumpu. Aktualni ameriški predsednik ni sodeloval pri dokumentarnem filmu, prav tako k sodelovanju niso povabili Bernieja Sandersa, ki je Clintonovo leta 2016 skoraj premagal v boju za predsedniško nominacijo demokratske stranke.

Nekdanja prva dama je za potrebe nanizanke na vprašanja odgovarjala kar 35 ur, za takšen podvig pa se je odločila, ker se trenutno ne poteguje za noben politični položaj. »Če ne bom sama povedala svoje zgodbe, kdo jo bo? Zdaj je znano, kaj se je resnično dogajalo v mojem življenju,« je pojasnila za revijo Vanity Fair.