»Kot sem rekla, nikoli, nikoli, nikoli ne reči nikoli,« je dejala poraženka volitev leta 2016, ki je sicer osvojila tri milijone glasov več od Donalda Trumpa, zmagovalca po elektorskem sistemu, ki pa je edini veljaven.

Leta 2016 se je stranka vnaprej odločila, da bo demokratska kandidatka Clintonova in niti trenutno vodilni v nacionalnih anketah Joseph Biden se ni odločil za kandidaturo, da ne ovira zgodovinskega pohoda prve ženske do Bele hiše. Pohod je potem neslavno ustavil kandidat, ki mu skoraj noben resen analitik ni pripisoval možnosti uspeha.

Tokrat je drugače, saj se za demokratsko kandidaturo ljudje odločajo skoraj dan za dnem. Že sedaj jih je več kot 20, kljub nekaterim odstopom. Nazadnje o tem resno razmišlja newyorški milijarder Michael Bloomberg, ki se je doslej prijavil za strankarske volitve v Alabami in Arkansasu. Razmišljanje o kandidaturi je objavil tudi nekdanji demokratski guverner Massachusettsa Deval Patrick.

Republikanci teh težav nimajo. Čeprav se je prijavilo nekaj kandidatov, pa nimajo nobene možnosti, da bi ogrozili Trumpovo nominacijo za nov mandat. To je sicer normalno, saj sta ameriški stranki skozi zgodovino vedno dajali prednost aktualnemu predsedniku.

Bloomberg vse bližje razglasitvi kandidature

Nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg se je v torek po Alabami prijavil za strankarske volitve za predsedniško kandidaturo demokratske stranke tudi v Arkansasu. Sporočil je, da je treba premagati Trumpa, ker naj bi izneveril Američane na vsej črti.

Bloomberg se je prijavil kot kandidat za demokratsko predsedniško nominacijo že pred petimi dnevi v Alabami, ki ima prav tako kot Arkansas zgodnejši rok za tovrstne prijave. Bloomberga skrbi, da med demokrati trenutno ni kandidata, za katerega bi lahko zanesljivo menil, da bo premagal Trumpa. Zato se odloča, da bo poskusil tudi sam.

Vendar pa mora najprej osvojiti predsedniško nominacijo demokratske stranke. Če mu to ne bo uspelo, se bo lahko na volitve podal kot neodvisen kandidat. Denarja za to ima dovolj, vendar bo potem s tem le pomagal Trumpu, ker bo razdelil glasove volivcev, ki so glede orožja, pravic žensk, homoseksualcev in priseljencev ter podnebnih sprememb na isti valovni dolžini kot demokrati in on sam. Bloomberg morda meni, da je zamudil vlak za kandidaturo v štirih uvodnih državah (Iowa, New Hampshire, Južna Karolina in Nevada) za demokratske strankarske volitve, in nakazuje, da se bo vključil v igro kasneje, na tako imenovani super torek 3. marca 2020, ko bodo istega dne na vrsti volitve v več državah naenkrat. Vsi ostali razglašeni demokratski kandidati se trenutno najbolj gnetejo po Iowi in New Hampshiru. V slednjem se rok za prijavo kandidature oziroma uvrstitev na glasovnico za demokratske strankarske volitve izteče v petek.

Ostali demokratski kandidati so Bloombergovo namero, da se priključi kampanji, sprejeli z dobrodošlico. Senatorka Elizabeth Warren mu je tudi poslala povezavo na njen davčni kalkulator za milijarderje, ki takšnim, kot je on, omogoča, da si izračunajo, koliko davka bodo morali plačati, če bo osvojila Belo hišo.

Sanford odstopil od kampanje za republikanskega kandidata

Nekdanji zvezni kongresnik in guverner Južne Karoline Mark Sanford je v torek v New Hampshiru dejal, da odstopa od kampanje za osvojitev predsedniške nominacije republikanske stranke. Sanford pravi, da je kriva ustavna obtožba proti predsedniku Donaldu Trumpu, ki da jemlje vso pozornost republikancem.

Sanford je dejal, da je v kampanjo proti Trumpu vstopil zato, da sproži razpravo znotraj stranke o ponoreli proračunski porabi, vendar pa sedaj zaradi ustavne obtožbe noče nihče o tem govoriti. 59-letni Sanford je bil tri mandate zvezni kongresnik iz Južne Karoline v 90. letih prejšnjega stoletja, nato pa še dva mandata guverner iste države. Kariera mu je šla po zlu leta 2009, ko je za več dni izginil neznano kam z izgovorom, da se potepa po Apalačih. V resnici pa je bil s svojo argentinsko ljubico.

Sledil je odstop s položaja in ločitev od žene. Leta 2013 se je vrnil v politiko in osvojil svoj nekdanji kongresni sedež, ki ga je obdržal do leta 2018, ko je zaradi kritike Trumpa izgubil podporo republikanskih volivcev. Direktor skupine republikanskih oporečnikov Trumpu "Skupaj branimo demokracijo" Bill Kristol je Sanforda pohvalil, da si je vsaj upal poskusiti s kandidaturo proti Trumpu, ker je večina republikancev povsem preplašenih.

Proti Trumpu sedaj kandidirata še dva bolj manj znana republikanca. To sta nekdanji guverner Massachusettsa William Weld in nekdanji kongresnik iz Illinoisa Joe Walsh.