Cas je danes potrdil pritožbo Wade proti Mednarodni plavalni zvezi (Fina), ki je plavalca kontroverzno oprostila kršitve, in Sun Yangu, enem najbolj prepoznavnih kitajskih športnikov. Ta je leta 2014 že odslužil eno dopinško kazen. Zdaj bo kitajski plavalec tudi ob nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu.

Generalni sekretar Casa Matthew Reeb je dodal, da kitajskemu plavalcu ne bodo odvzeli naslovov, tudi zlatih medalj na 200 in 400 metrov prosto julija lani na svetovnem prvenstvu v Gwangjuju, ki si jih je priplaval v času po zavrnitvi dopinške kontrole.

Sun Yang, trikratni olimpijski in enajstkratni svetovni prvak v plavanju, ki je septembra 2018 na svojem domu na Kitajskem zavrnil testiranje in ni dovolil odvzema urina in krvi, se sicer zdaj lahko pritoži še na švicarsko zvezno sodišče in Cas zaprosi, naj ne izvrši kazni do končne odločitve.

Prvi kitajski olimpijski prvak v plavanju (London 2012, 400 in 1500 m) je tvegal od dveh do osem let prepovedi nastopanja. Že pred tem je leta 2014 namreč prestal trimesečni suspenz zaradi pozitivnega testa na poživilo trimetazidin. Na lanskem SP v Gwangjuju so številni plavalci sicer izrazili nestrinjanje s tem, da je Fina Sun Yangu dovolila nastop, niso želeli ob njem stati na zmagovalnem odru in se z njim fotografirati.