Za nasledstvo dveh voditeljic nemških krščanskih demokratov (CDU) v zadnjih dveh desetletjih se bo na izrednem kongresu stranke konec aprila očitno potegovala povsem moška ekipa. Še več, če bo ostalo pri sedanjem »jagodnem izboru« strankinih veljakov z že objavljeno kandidaturo, si lahko Nemčija kot konservativnega kanclerskega kandidata na parlamentarnih volitvah prihodnje leto namesto Angele Merkel iz nekdanje Vzhodne Nemčije obeta politika iz najbolj obljudene zahodne nemške zvezne dežele Severnega Porenja - Vestfalije.

Z včerajšnjimi objavami Friedricha Merza in Armina Lascheta, da vstopata v tekmo za vodenje CDU, so dobra dva meseca vnaprej znani trije kandidati. Že prejšnji teden je v startno hišico vstopil Norbert Röttgen, pred skoraj desetletjem minister v vladi Merklove, trenutno pa predsedujoči odboru za zunanjo politiko v bundestagu.

Politični analitiki so pričakovali četveroboj, saj naj bi se omenjenim pridružil ambiciozni in znatno mlajši še ne 30-letni Jens Spahn, sedanji zdravstveni minister, ki pa je presenetljivo stopil ob bok dve desetletji starejšemu Laschetu in bi postal v primeru njegove zmage namestnik šefa krščanskih demokratov. »CDU je večja kot kdor koli od naju, gre za prihodnost naše države in stranke,« je svojo odločitev obrazložil Spahn, prav tako iz Severnega Porenja - Vestfalije.

CDU med kontinuiteto in prenovo

Laschet, sicer premier omenjene nemške zvezne dežele, je objavo kandidature pospremil z oceno, da Nemčija živi v ozračju strahu po terorističnih napadih na tujce pred dnevi v Hanauu in na Jude jeseni v Halleju. Napovedal je, da bo glavna naloga CDU pod njegovim vodstvom nasloviti te strahove, hkrati pa premostiti največjo krizo, s katero se danes sooča CDU kot stranka, ki je bila v dobrih sedmih desetletjih obstoja večinoma na oblasti.

Kot sredinski kandidat velja Laschet za najbližjega nadaljevanju politike sedanje kanclerke, medtem ko njen stari tekmec in zadnje čase glasni kritik Friedrich Merz razglaša, da je tokratno odločanje o vodji CDU odločanje o prihodnji usmeritvi stranke. Merz je uradno kandidaturo napovedal nekaj ur za Laschetom in na tiskovni konferenci v Berlinu dejal, da so se znašli pred odločanjem med kontinuiteto in novim začetkom ter da se bo(do) prenove CDU lotil(i) brez preloma s preteklostjo.

Javnomnenjska raziskava Yougov je tik pred včerajšnjima objavama kandidatur Merza in Lascheta prvemu pripisala največ možnosti, da nasledi Annegret Kramp-Karrenbauer, ki je odstop s čela CDU in s tem od morebitne kanclerske kandidature napovedala po šokantnem bratenju strankinih poslancev s skrajno desno Alternativo za Nemčijo pri sestavljanju vlade v Turingiji. Toda ker je kar 43 odstotkov neodločenih, 18-odstotna podpora Merzu ni kak trden temelj, Röttgen je dobil podporo 11 odstotkov vprašanih, Laschet pa 7 odstotkov.