Tradicionalni »rosenmontagszug«, ponedeljkov pustni karneval, značilen za mnoga nemška mesta zlasti v dolini Rena, je bil tragično prekinjen v Volkmarsnu, mestu z manj kot 7000 prebivalci okoli 200 kilometrov severno od Frankfurta v zvezni deželi Hessen. V gledalce, med njimi otroke, ki so karneval spremljali pred tamkajšnjim supermarketom, je sredi popoldneva zapeljal 29-letni domačin v kovinsko sivem Mercedesovem karavanu.

Po pripovedovanju prič je z nogo na plinu zapeljal kakih 30 metrov globoko v množico, preden je obstal na pločniku. Hessenska policija je hitro potrdila, da je šlo za »veliko hitrost«, bolj skopa pa je bila z drugimi podatki, čeprav je voznika nemudoma aretirala. Prek tiskovne službe je navedla, da ne more govoriti niti o zdravstvenem vzroku niti o tehnični napaki ali, v najhujšem primeru, namernem dejanju, hkrati pa prek twitterja zaprosila vse, ki so dogajanje posneli, naj fotografij in videov ne razpošiljajo naokoli, preostale pa, naj se vzdržijo ugibanj o incidentu. Zadevo je prevzelo državno tožilstvo v Frankfurtu, notranje ministrstvo v Hessnu pa je pozno popoldne navedlo le, da priprtega voznika ne zaslišujejo. Nemški mediji so iz tega sklepali, da naj ne bi šlo za politično oziroma ekstremistično ozadje, ampak nenavadno nesrečo, v kateri je bilo po zadnjih podatkih ranjenih trideset ljudi, med njimi sedem huje, in da je bil 29-letnik najverjetneje pijan.

Pustni karneval v Volkmarsnu je lokalnega značaja, pritegnil pa je okoli 1500 gledalcev. Najodmevnejši je kölnski, na katerem so letos pričakovali četrt milijona obiskovalcev, a je bil že v nedeljo skupaj z düsseldorfskim odpovedan zaradi neurja Yulia. Po današnjem incidentu v Volkmarsnu pa so v Hessnu odpovedali vse karnevalske prireditve, ki v pretežno katoliških okoljih obujajo starorimsko tradicijo zamenjave gospodarjev s sužnji in služabniki za en dan. Tako imenovani rosenmontag v Nemčiji sicer ni praznik, so pa v mnogih krajih v ponedeljek in na pustni torek pred pepelnično sredo, ko se začenja postni čas, zaprte šole in tudi nekatera podjetja. Ulično pustno dogajanje se začne že na naš debeli četrtek, v Nemčiji poimenovan »weiberfastnacht« oziroma ženski karneval, vse skupaj pa spremlja tudi precej popivanja. Verjetnost, da je aretirani voznik globoko pogledal v kozarec, je zato precejšnja, v svojih izjavah pa nihče od oblastnih organov v Hessnu do sinoči ni izključil možnosti namernega avtomobilskega napada na množico ob prireditvi, kar ne bi bil prvi primer v Nemčiji. Dva sta se zgodila na prelomu v lansko leto v Bottropu in Essnu s skupaj osmerico ranjenih, medijske navedbe o načrtovanih terorističnih napadih pa so se v preiskavi izkazale za neutemeljene, saj sta bila storilca duševno motena, resda tudi ksenofobna.

Hessenska policija je pod vtisom četrtkovega strelskega terorističnega napada v Hanauu takoj po incidentu spregovorila o sumu še enega takšnega dejanja, v večernem sporočilu za javnost pa je skupaj z deželnim javnim tožilstvom zapisala, da je povzročitelj v medicinski oskrbi zaradi poškodb v incidentu (bil naj bi pretepen) in da ga bo zaslišal preiskovalni sodnik.