AfD je tako na nedeljskih deželnih volitvah prejela 5,3 odstotka glasov podpore. Volilne projekcije so pred tem nakazovale, da naj bi AfD osvojila 4,8 odstotka glasov in tako zgrešila petodstotni volilni prag. Stranka, ki je znana po svojih protimigrantskih stališčih, je v primerjavi z volitvami leta 2015 zabeležila padec podore, saj je takrat prejela 6,1 odstotka glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

AfD v Hamburgu, ki velja za svetovljansko pristaniško mesto, ni preveč priljubljena, dodatno pa je k padcu podpore po ocenah poznavalcev prispeval tudi nedavni rasistični napad v mestu Hanau z več smrtnimi žrtvami.

Zmagovalka volitev v Hamburgu je SPD, ki je prejela 39 odstotkov glasov in bo imela v deželnem parlamentu 51 od skupno 121 poslanskih mandatov. Njihovi dosedanji koalicijski partnerji, Zeleni so osvojili 24,2 odstotka glasov ali 31 mandatov. Na volitvah 2015 so Zeleni dobili 12,3 odstotka glasov podpore, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hamburški župan Peter Tschentscher iz vrst SPD se je tako na seji predsedstva stranke že zavzel za nadaljevanje koalicije z Zelenimi za najmanj pet let, "najraje pa za desetletje".

Krščanskodemokratska unija (CDU) Angele Merkel je dobila 11,2 odstotka glasov (pred petimi leti 15,9 odstotka) in bo sedaj imela v Hamburgu zgolj 14 mandatov.

Liberalci (FDP), ki jih je prizadela afera v Turingiji na vzhodu države, ko je bil njihov kandidat za deželnega ministrskega predsednika izvoljen s pomočjo glasov AfD, so prejeli pet odstotkov podpore. Zanje naj bi bilo šele danes zvečer znano, ali jim je vstop v deželni parlament dejansko uspel. Levica je prejela 9,1 odstotka glasov.