»Povsem brez težav je bil usklajen naš pristop, ki bo obnovil našo gospodarsko in politično neodvisnost ter temelji na drugih obstoječih prostotrgovinskih sporazumih med EU in podobno mislečimi suverenimi narodi,« je po koncu zasedanja vladnega odbora za brexit povedal tiskovni predstavnik britanskega premierja. V tem odboru sta med drugim finančni minister Rishi Sunak in zunanji minister Dominic Raab.

»Veselimo se konstruktivnih pogajanj z EU po objavi njihovega mandata,« je še povedal. Ključni cilj Londona v teh pogajanjih je, da 1. januarja 2021 vzpostavi gospodarsko in politično neodvisnost, je zatrdil.

»Konec leta bomo zapustili evropski enotni trg in carinsko unijo ter znova prevzeli nadzor nad našo zakonodajo in trgovino,« je še povedal Johnsonov tiskovni predstavnik.

Prihodnje partnerstvo mora temeljiti na močnih zavezah

Končna pogajalska izhodišča bo vlada v četrtek predstavila v parlamentu in jih objavila na spletu. Britanski premier je v začetku meseca povedal, da želi Združeno kraljestvo po brexitu z Evropsko unijo skleniti prostotrgovinski sporazum, podoben tistemu med EU in Kanado.

Danes so sicer pogajalska izhodišča Bruslja potrdili ministri EU za evropske zadeve. Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je danes dobil jasen in močan mandat, ki potrjuje pripravljenost unije, da ponudi ambiciozno, široko in uravnoteženo partnerstvo v korist obeh strani, je izpostavila hrvaška državna sekretarka za evropske zadeve Andreja Metelko-Zgombić.

EU v mandatu izpostavlja, da mora glede na geografsko bližino EU in Združenega kraljestva ter njuno gospodarsko soodvisnost prihodnje partnerstvo temeljiti na močnih zavezah za zagotovitev enakih konkurenčnih pogojev s ciljem odprte in poštene konkurence.