Južna Koreja je priča hitremu naraščanju števila okuženih - v manj kot tednu dni je naraslo za več kot 700 -, odkar so med člani verske sekte v južnem mestu Daegu odkrili večje število okuženih. S to skupino je povezanih večina primerov, vključno s 129 danes potrjenimi okužbami. Doslej je umrlo sedem ljudi.

Okrog 7700 južnokorejskih vojakov je v karanteni, potem ko so med pripadniki vojske odkrili 11 okuženih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spričo zaostrenih razmer so oblasti v Seulu v nedeljo razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti in ukrepov, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Za en teden so po vsej državi podaljšali šolske počitnice, dodatno bodo omejili skupinske dogodke. Zdravstvene oblasti bodo tudi preverile okrog 28.000 ljudi v Daeguju, ki je dom 2,5 milijona ljudem. Oblasti prebivalce pozivajo, naj se zadržujejo doma.

Južna Koreja je tako glede na zadnje podatke postala država z največ okužbami z novim virusom izven Kitajske, kjer so danes našteli 409 novih primerov okužbe, od teh le 11 izven najhuje prizadete province Hubei. Tam so zabeležili tudi vse razen ene izmed 150 novih smrtnih žrtev bolezni covid-19.

Iz glavnega mesta province Wuhan so sprva sicer poročali o nekoliko sproščenih pogojih karantene, v skladu s čimer naj bi odhod iz mesta dovolili vsem ljudem, ki niso prebivalci mesta, ne bi kazali nobenih simptomov okužbe in ne bi bili bili v stiku z obolelimi. A mestne oblasti so kasneje to navodilo, ki da ga je izdala skupina za nadzor in preventivo v prometu, preklicale.

Številne preostale kitajske province že več dni zapored po drugi strani niso poročale o nobenem novem primeru okužbe, čeprav se razmere tako v Hubeiju kot izven Kitajske slabšajo.

Koronavirus se je razširil v najmanj 129 držav. V Evropi je država z največ potrjenimi primeri Italija, kjer je okuženih najmanj 152 ljudi.

V Severni Koreji so v prizadevanjih, da bi preprečili izbruh bolezni, odredili karanteno za 380 tujih državljanov. Južnokorejska agencija Yonhap poroča, da naj bi šlo pretežno za tuje diplomate v Pjongjangu. V državi sicer še niso potrdili nobenega primera okužbe, na severu države pa naj bi opazovali okrog 3000 ljudi, ki naj bi kazali določene bolezenske simptome.