Za to so se odločili, potem ko so v deželi Veneto potrdili 12 okužb, v Lombardiji pa 39. Z območja so tudi poročali o prvih dveh smrtnih primerih zaradi covid-19 med Evropejci. Umrla sta 78-letni Italijan v Padovi in 70-letna Italijanka v kraju Codogno, za katero sicer še ni povsem jasno, ali je bil vzrok smrti virus ali katera druga bolezen.

V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja virusa oblasti v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.

Glede na podatke iz petkovega biltena Svetovne zdravstvene organizacije je Italija tako postala država z največ primeri koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so potrdili tri, v Nemčiji 16, v Franciji pa 12, kjer je za posledicami covid-19 umrl kitajski državljan.

Moški na Kitajskem s simptomi okužbe s koronavirusom šele po 27 dneh

Lokalne oblasti v kitajski provinci Hubei, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel, so danes sporočile, da je 70-letni prebivalec province simptome okužbe s koronavirusom kazal šele čez 27 dni. To pomeni, da bi inkubacijska doba lahko trajala veliko dlje od dosedanjih 14 dni.

Kitajski časnik Hubei Daily je poročal, da moški ni kazal simptomov skoraj mesec dni po obisku sestre 25. januarja, ki je bila z novim koronavirusom okužena. Kasneje z njo ni imel stikov, prve simptome pa je imel 19. februarja.

Koronavirus je doslej na Kitajskem, večinoma v provinci Hubei, kjer se je virus decembra lani prvič pojavil, zahteval že 2345 življenj, okuženih je 76.288 ljudi. Razširil se je tudi v najmanj 26 držav po svetu.