Gruzija je v sredo sporočila, da so prvi primer okužbe zabeležili v regiji Južni Kavkaz. V Romuniji se je z virusom koronavirusne bolezni okužil moški, ki je bil v stiku z italijanskim državljanom, ki je minuli teden bil na obisku v Romuniji. Norveške oblasti so v sredo sporočile, da so prvi primer novega koronavirusa v državi ugotovili pri moškem, ki se je minuli teden vrnil iz Kitajske. Na Danskem pa se je z virusom sars-cov-2 okužil moški, ki je bil na smučanju na severu Italije. Tam je bil skupaj s soprogo in sinom, vendar so bili pri njiju testi na okužbo negativni.

Nazadnje so danes prvi primer okužbe potrdili tudi v Estoniji. Odkrili so ga pri iranskem državljanu, ki živi v Estoniji in se je v sredo tja vrnil iz Irana. Po poročanju lokalnih medijev je v Tallinn prispel z avtobusom iz Rige. Trenutno je v bolnišnici.

Okužbe z novim koronavirusom so v Evropi poleg omenjenih držav doslej potrdili v Nemčiji, Veliki Britaniji, Španiji, na Hrvaškem, v Avstriji, na Finskem, Švedskem, v Belgiji, Grčiji, Severni Makedoniji in Švici. V Sloveniji prvega potrjenega primera okužbe še nismo zabeležili.

V Italiji, ki ostaja žarišče bolezni covid-19 v Evropi, so doslej okužbo potrdili pri približno 400 osebah. Med njimi je tudi članica kabineta predsednika Lombardije Attilia Fontane, ki je sporočil, da bo zaradi tega šel v samoizolacijo za dva tedna, ob stikih z drugimi ljudmi pa si bo nadel masko.

Japonska poroča o primeru dvakratne okužbe z novim koronavirusom

Na Japonskem so zabeležili primer ženske, ki se je z novim koronavirusom okužila dvakrat. Japonsko ministrstvo za zdravje je na spletni strani objavilo, da gre za žensko, staro več kot 40 let, iz Osake, pri kateri so prvič okužbo potrdili 29. januarja. 3. februarja je bil test na okužbo negativen, na testu 26. februarja pa ponovno pozitiven.

Po prvem pozitivnem testu so jo sprejeli v bolnišnico, nato pa so 1. februarja, ko se ji je zdravstveno stanje izboljšalo, od tam odpustili. Ob kontrolnem pregledu 3. februarja je bil njen test negativen, kasneje pa je doma dobila kašelj, boleče grlo ter bolečine v prsnem košu. Ko so jo 26. februarja ponovno testirali, je bil njen test na okužbo z novim koronavirusom spet pozitiven.

Po poročanju japonskih medijev je to prvi primer na Japonskem, da so pri osebi po odpustu iz bolnišnice okužbo z virusom potrdili v drugo. Primer Japonke naj bi bil dokaz, da ni nujno, da so okuženi po ozdravitvi imuni za novo okužbo.

Na Japonskem so do danes zabeležili 894 primerov okužb z virusom sars-cov-2. Umrlo je sedem ljudi.

V Južni Koreji prek 300 novih primerov okužbe s koronavirusom

Iz Južne Koreje, v izbruhu novega koronavirusa najhuje prizadete države izven Kitajske, danes poročajo o 334 novih primerih potrjenih okužb. Južnokorejska in ameriška vojska sta zaradi širjenja bolezni covdi-19, ki je prizadela tudi njune vojake, preložili skupne vojaške vaje. Prek 400 novih primerov okužbe so zaznali tudi na Kitajskem.

V Južni Koreji se je tako glede na zadnje podatke doslej z virusom okužilo že 1595 ljudi. Posledicam koronavirusne bolezni je podleglo 12 ljudi. Velika večina primerov, tudi najnovejših, je še vedno koncentriranih na mesto Daegu na jugu države in regijo, ki ga obkroža.

Hitro naraščanje števila okužb v državi je botrovalo tudi odločitvi južnokorejske in ameriške vojske, da do nadaljnjega prestavita skupne vojaške vaje. Primere okužb so namreč že zaznali tudi med vojaki v vrstah obeh vojsk. ZDA imajo sicer v Južni Koreji nameščenih 28.500 vojakov.

Iz Kitajske medtem danes poročajo o 433 novih primerih okužbe, od katerih so se vsi razen 24 pojavili v najhuje prizadeti provinci Hubei. Skupno so v državi doslej zabeležili že skoraj 78.500 primerov. Je pa že tretji dan zapored padlo število smrtnih žrtev virusa - umrlo je 29 ljudi. Skupno je bila okužba doslej v državi usodna za 2744 ljudi.

Savdska Arabija zaradi koronavirusa romarjem začasno zapira vrata

Savdska Arabija je danes zaradi strahu pred širjenjem koronavirusa začasno ukinila vizume za romarje, ki želijo obiskati muslimanska romarska središča v državi. Začasno je ukinila tudi izdajanje vizumov turistom iz držav, kjer so zabeležili okužbe, saj se strah pred možnostjo pandemije poglablja.

Kot je sporočilo savdsko zunanje ministrstvo, je kraljevina začasno ukinila izdajanje vizumov romarjev. V Meko in Medino sicer letno roma več milijonov muslimanskih vernikov z vsega sveta, vrhunec pa je ob tradicionalnem romanju hadž, ki naj bi se letos začelo julija.

V Savdski Arabiji sicer doslej niso potrdili nobene okužbe s koronavirusom, je pa državljan te države okužen v Kuvajtu, štirje pa so okuženi v Bahrajnu. Vsi so bili pred tem v Iranu. Zaradi virusa je močno prizadet turizem v Iranu. Predstavnik iranske organizacije za kulturno dediščino, obrt in turizem Javad Musavi je poudaril, da bo letos zaradi izbruha novega koronavirusa za turizem sušno leto, piše nemška tiskovna agencija dpa.