Slovenska reprezentanca je z lepim moštvenim uspehom začela skandinavsko turnejo za svetovni pokal. Na prvi izmed treh tekem v Lahtiju, kjer so danes nadomestili odpadlo preizkušnjo 1. decembra v Kuusamu, je točke osvojilo šest slovenskih orlov. Za popolno zadovoljstvo je manjkala le uvrstitev na zmagovalni oder, ki ga je Anže Lanišek na četrtem mestu zgrešil za osem desetink točke. Boljši od Domžalčana so bili Avstrijec Stefan Kraft (21. zmaga v karieri), Nemec Karl Geiger in Norvežan Daniel Andre Tande.

Triindvajsetletni Lanišek, član SSK Mengeš, je potrdil, da mu skakalnica v Lahtiju zelo ustreza. Najboljši dosežek je imel že v prvi seriji za trening, na tekmi pa je do vrhunske uvrstitve prišel s popolnim napadom z osmega mesta po prvi seriji. »Če bi skakalnico v Lahtiju že popolnoma obvladal, bi zmagal. Ker sem naredil sproščene skoke, sem zelo zadovoljen. Zlasti v finalni seriji sem zelo užival. Za popoln skok manjka še nekaj detajlov,« je nasmejan pripovedoval slovenski junak dneva Anže Lanišek.

Timi Zajc se je hitro spoprijateljil s skakalnico v Lahtiju, saj je na njej skakal prvič. Na tekmi v zelo enakovrednih razmerah, na kateri prireditelji niso imeli nobenih težav z vetrom, je z dvema enakovrednima skokoma zasedel sedmo mesto. »V odličnih pogojih za tekmo sem naredil dva zelo dobra skoka. Na tako majhni skakalnici je sedmo mesto zame več kot vrhunski dosežek,« je bil jedrnat Timi Zajc, ki je bil v kvalifikacijah drugi. Cene Prevc je s 13. mestom dobesedno izzval selektorja Gorazda Bertonclja, da spremeni odločitev, potem ko je napovedal, da bo po tekmah v Lahtiju srednjega izmed bratov Prevc poslal na tekme celinskega pokala. »S svojo predstavo sem izjemno zadovoljen. Ostaja grenek priokus, ker finalni skok ni bil takšen, kot sem ga sposoben,« je nastop ocenil Cene Prevc po dolgem dnevu s kar petimi skoki.

Osemnajsto mesto Petra Prevca je manj od pričakovanj kapitana slovenske vrste. Po tretjem dosežku v drugi seriji za trening in osmem v kvalifikacijah je meril med deseterico. Za nameček je v skupnem seštevku svetovnega pokala kot najboljši Slovenec zdrsnil na deveto mesto, prehitel ga je Tande. Očitno mu skakalnica v Lahtiju ne ustreza, saj na njej v svoji karieri še ni stal na stopničkah, niti v šampionski sezoni 2016. Žiga Jelar je z 20. mestom nadaljeval zbiranje točk. Domen Prevc, ki se je komaj uvrstil v finalno serijo, je s 27. mestom iztržil manj od sposobnosti.

»Lanišek je bil odličen, Zajc in Cene Prevc pa zelo dobra. Preostali imajo še veliko rezerve v tehniki skoka,« po šolsko ocene podelil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj. Odločil je, da bodo na današnji ekipni tekmi (začetek ob 16. uri, tekma posameznikov bo jutri ob 15.30) nastopili najboljši štirje s sinočnje tekme v naslednjem vrstnem redu: Cene Prevc, Zajc, Peter Prevc in Lanišek.