Slovenija bo v prvem ciklu odigrala dve tekmi; danes ob 18. uri s televizijskim prenosom na Kanalu A v Sombotelu proti Madžarski in v nedeljo ob 17.00 v Kopru proti Avstriji. V slovenski kvalifikacijski skupini je še Ukrajina, na eurobasket pa se bodo uvrstile prve tri ekipe.

Če izvzamemo neuspešne kvalifikacije za svetovno prvenstvo, v katerih je oslabljena izbrana vrsta v dvanajstih nastopih zbrala le tri zmage, in upoštevamo le uradne tekme v sklopu evropskih prvenstev, se Slovenija v obrambo naslova evropskega prvaka podaja s petnajstimi zaporednimi zmagami. V kvalifikacijah za EP 2017 jih je zabeležila šest, na evropskem prvenstvu v Helsinkih in Istanbulu pa je dobila vseh devet dvobojev.

Čeprav je Slovenija brez dvoma prvi favorit skupine, selektor Rado Trifunović opozarja, da uvrstitev na EP ni samoumevna. Madžarska na domačem terenu in pred polno dvorano je spoštovanja vreden nasprotnik. "Madžarska je pred svojo publiko povsem druga ekipa kot na tujem. V prejšnjih kvalifikacijah za SP je na primer doma premagala Hrvaško s 25 točkami razlike. Pred svojimi gledalci je zelo motivirana, glede na to, da k njej prihaja aktualni evropski prvak, pa v to sploh ne dvomim," pravi selektor Trifunović.

»Vzdušje v reprezentanci je odlično. Fantje so na priprave prišli v dobrem tekmovalnem ritmu in v dobri formi. Madžari so na domačem parketu močni in neugodni. Igrajo odprto košarko z veliko meti z razdalje. Lahko se razletijo po igrišču, zaigrajo kot v transu in mečejo tudi iz nenavadnih situacij. Tu jih bo potrebno zaustaviti. V prvi vrsti bomo morali dobro in kolektivno odigrati v obrambi ter nadzorovati skok,« dodaja Trifunović.

Selektor je po treningu v dvorani Savaria v Sombotelu, ki sprejme 3500 gledalcev in ki bo danes polna do zadnjega kotička, določil seznam dvanajstih igralcev. S tribune bosta tekmo spremljala Jurij Macura in Martin Krampelj, dres pa bodo oblekli Aleksej Nikolić, Luka Rupnik, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Gregor Hrovat, Blaž Mesiček, Edo Murić, Blaž Mahkovic, Jordan Morgan, Alen Hodžić, Žiga Dimec in Jan Kosi.

Evropsko prvenstvo 2021 bo od 2. do 19. septembra, zaključni boji bodo potekali v Berlinu, na prvenstvu pa bo nastopilo 24 moštev. Kvalifikacije bodo potekale v treh oknih; poleg tega prvega še novembra 2020, ko bo Slovenija gostila Ukrajino ter Madžarsko, ter februarja 2021, ko sledita še gostovanji v Avstriji in Ukrajini.