Grenkoba po porazu slovenske košarkarske reprezentance proti Madžarski na prvi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo v ustih slovenskih navijačev po dveh dneh ni nič manjša. Če kaj, je še večja. Spoznanje, da izbrana vrsta trepeta pred gostovanjem pri košarkarskem drugokategorniku, ki jo nato celo spravi na kolena, je kruto. Evropski prvak si z zasedbo, kakršno je imel na voljo to pot, česa takega ne bi smel dovoliti. Pri Košarkarski zvezi Slovenije morajo tako tuliti vsi možni alarmi, vodilni pa morajo priti do spoznanja, da je prišel čas za spremembe. Tega dejstva ne more in ne sme spremeniti niti razplet jutrišnje tekme proti Avstriji ob 17. uri v Kopru.

Španija dvakrat, Belorusija, Črna gora, Latvija dvakrat, Turčija dvakrat, Ukrajina in Madžarska. Krvniki slovenske reprezentance pod vodstvom Rada Trifunovića, ki je na 13 tekmah, ki jih je vodil kot selektor, klonil kar desetkrat. Argumenta, da je imel na voljo malo časa za priprave in da se je moštvo iz cikla v cikel močno spreminjalo, sta na mestu, a je veliko več takšnih, ki pritrjujejo temu, da gre za najmanj uspešnega selektorja v samostojni Sloveniji. V prvi vrsti so seveda rezultati, ki so edino in glavno merilo vsega. Če si je Trifunović po košarkarski logiki zaslužil, da po naslovu evropskega prvaka kot pomočnik Igorja Kokoškova prevzame vodenje reprezentance in poskuša nadaljevati filozofijo izjemno uspešnega srbskega strokovnjaka, je po debaklu na Madžarskem dokončno jasno, da je poskus spodletel in da je čas za menjavo. Že čez štiri mesece izbrano vrsto namreč čakajo kvalifikacije za olimpijske igre z Luko Dončićem na čelu, čez leto dni in pol pa evropsko prvenstvo. Košarkarska zveza tako enostavno mora ujeti zadnji vlak in za krmilo reprezentance postaviti izkušenega in avtoritativnega strokovnjaka, ki bo zastavil jasen program in sistem dela.

Brez odgovornosti nikakor niso niti reprezentanti, a je pogosto tako, da so dogodki na parketu preslikava stanja ob njem. Zdaj že izkušeni nosilci igre bi morali na tekmi proti Madžarski prepoznati nerazpoloženost pri metih za tri točke in raje poskušati s prodori, precej neodgovorni so bili tudi pri izgubljanju žog in osebnih napakah. Kot pribito drži, da ima Slovenija tudi v takšni postavi precej kakovostnejšo in izkušenejšo reprezentanco od Madžarske, zato mora blamaža igralce pošteno boleti in jih jeziti. Prav to jezo morajo kapetan Edo Murić in soigralci jutri znesti nad Avstrijce, nato pa bo, kot že rečeno, na potezi Košarkarska zveza Slovenije. Avstrija je bila sicer na četrtkovi tekmi brez poškodovanega Mahalbašića in naturaliziranega Sylvena Landesberga lahek plen za Ukrajino, ki je slavila zmago z 88:73. »V goste nam prihaja neugodna Avstrija, proti kateri ne pride v poštev nič drugega kot zmaga,« so besede Rada Trifunovića, za katerega bo to bržčas zadnja tekma na klopi slovenske košarkarske reprezentance.