Z vedrimi obrazi in veliko pozitivne energije je slovenska košarkarska reprezentanca včeraj v mariborski dvorani Tabor opravila drugi trening pred prvo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo prihodnje leto proti Madžarski v četrtek ob 18. uri. Okrnjena zasedba je vadila že v nedeljo zvečer, zjutraj pa so se ji pridružili še tisti, ki so na Kodeljevem igrali za pokalno lovoriko, z izjemo Jake Blažiča in Eda Murića, ki sta se priključila v popoldanskih urah. Selektor Rado Trifunović bo tako imel za pripravo na nasprotnika le dobra dva dni, v nasprotju z Madžari, ki so odpovedali domače pokalno tekmovanje in se na tekmo pripravljajo že dober teden.

»Madžarska in Severna Makedonija sta se odločili, da odpovesta pokalno tekmovanje, kar pomeni, da sta imeli več časa za pripravo. S tem se znova postavlja pod vprašaj regularnost kvalifikacij. Evropska košarkarska zveza Fiba Europe bi morala imeti roko nad tem in ne bi smela dovoljevati takšnih stvari. Vsi bi morali imeti na voljo enako veliko časa za priprave,« se je upravičeno hudoval slovenski selektor. Ker bo časa za treninge pred tekmama z Madžarsko in Avstrijo torej malo, bo v ospredju obramba, kar je Trifunović poudaril že na tiskovni konferenci prejšnji teden. »Če smo imeli za evropsko prvenstvo 2017 vsega skupaj več kot 40 napadalnih akcij, jih bo to pot največ pet. Poudarek bo na obrambi, ki je plod želje. Imamo moštvo, ki lahko igra resnično agresivno obrambo. V napadu pa želim, da so igralci sproščeni,« je razpredal Rado Trifunović in dodal, da se je novinec v reprezentanci Jordan Morgan hitro vklopil v moštvo. »Na nedeljskem večernem treningu smo se pogovarjali o napadu in metih od daleč. Morgan se je obrnil k soigralcem in jim dejal, naj kar mečejo, saj je on tukaj, da skače. To veliko pove o njegovem karakterju.«

Ko je pred novinarske mikrofone stopil 28-letni Američan, je o priložnosti za igranje za Slovenijo govoril z velikim ponosom, ki ni bil zaigran. Navdušenost se je videla v njegovih očeh in besedah. »V nedeljo sem se počutil kot na prvi šolski dan. Resnično sem navdušen. Poslušam besede selektorja in igralcev ter se poskušam čim več naučiti ter se hitro vklopiti v moštvo. Igranje za reprezentanco je mnogo več kot dosežki v klubih. Pozabiti moraš na lastne interese in narediti vse, da pomagaš moštvu do zmage. Slovenija je bila v preteklosti izjemno uspešna, kar pomeni, da so pričakovanja velika. Zdaj jih moramo uresničiti,« je razlagal Jordan Morgan in izdal, da ga je junija lani za igranje v reprezentanci prvi kontaktiral selektor Trifunović. »Ponosen sem bil, da se je spomnil name. Sprva nisem želel preveč upati, zdaj pa sem tukaj. Proces je bil kar dolg, a pomembno je, da se je odvil pozitivno. Toliko košarkarjev je, ki nikoli niso imeli oziroma ne bodo imeli priložnosti igrati na taki ravni. Počaščen sem, da sem eden od tistih, ki smo jo dobili, in komaj čakam, da se tekme začnejo,« je sklenil Morgan.