Dvaintridesetletni Fak je bil tragični junak današnjega nastopa, saj je kolajno v dvoboju z leto dni mlajšim Avstrijcem Dominikom Landertingerjem izgubil v zadnjem krogu za vsega osem sekund. Po drugi strani pa je res, da Fak v zadnjem obdobju prav na vseh tekmah v zadnjem krogu izgublja, Avstrijec pa je bil tokrat na zadnjih petih kilometrih skupaj skoraj 26 sekund hitrejši od njega in si je zasluženo priboril najnižjo stopničko zmagovalnega odra ter svojo peto kolajno s prvenstev.

Kako velika so lahko presenečenja v biatlonu, pa najbolje potrjuje prav Landertinger, ki se v celi sezoni ni niti enkrat uvrstil med najboljših 20, danes pa je prišel do odličja. »Dobro, da sem sploh tukaj, saj sem pred sezono razmišljal o koncu kariere. Na srečo so zdravniki odkrili, da vse izvira iz težav s hrbtom in z intenzivnimi terapijami mi je šlo vse bolje. Šele okrog novega leta sem res lahko začel delati na polno, zato je današnje odličje tudi zame presenečenje,« je po bronu dejal Avstrijec.

»Veliko sem izgubil v sklepnem delu«

Manj vesel je bil v cilju Fak. »Nisem v celoti zadovoljen, saj nisem zadel vseh strelov. Ampak boril sem se tako na strelišču kot na progi. Bilo je težko, žal pa sem veliko izgubil v sklepnem delu. To je zadoščalo za dober izid, ne pa za odličnega,« je svojo tekmo realno opisal Fak, ki je bil nenatančen na drugem strelskem postanku.

Kljub vrhunski uvrstitvi se dobitnik olimpijske kolajne v Pjongčangu ni izognil vzrokom, zaradi katerih je zapravil novo odličje. »V zadnjem krogu enostavno ne gre. Pri tem tukajšnja nadmorska višina res nima velikega vpliva. Strel, ki sem ga zgrešil, pa je šel spodaj pod tarčo. Moja napaka, enostavno sem prepozno sprožil.« A samo en zgrešen strel je na današnji tekmi tudi vrhunski dosežek, saj je med 105 tekmovalci vseh 20 strelov zadel le Norvežan Leif Nordgren, z 19 zadetki pa ob Faku še četverica.

Po dolgem času pa se je najboljši slovenski biatlonec vnovič vsaj približal najboljšim, a sam zase trdi, da ena lastovka še ne prinese pomladi in da so njegovi cilji postavljeni višje. »Tukaj sem zelo realen. En izid pomeni malo. Gledam formo skozi celotno sezono in to kaže skupni seštevek. Sem nekje okrog 15. mesta in vse, kar naredim boljše od tega, je za nivo, ki ga kažem letos, odlično.«

Še eno priložnost za dokazovanje bo imel Fak v nedeljo, saj si je danes dokončno potrdil nastop na tekmi s skupinskim startom, formuli 1 modernega biatlona.

Ostali Slovenci povprečno

Nastopili so še trije Slovenci. Klemen Bauer (+ 5:17,7/4) je bil na koncu 33., Rok Tršan (+ 6:55,37/3) 52. in Miha Dovžan (+ 7:48,9/4) 64.

»Začelo se je precej boljše kot v soboto, a potem je bilo vnovič nekaj negotovosti na strelišču. Tega je bilo na tej tekmi preveč, saj vsaka napaka pomeni minuto pribitka. Zadovoljen pa sem s pristopom. Pozabil sem na stvari iz prejšnjih dni, v smučini mi je nato šlo dobro, na strelišču pa sem napravil napako ali dve preveč, zato zadovoljen s tem ne morem biti,« je po tekmi dejal Bauer, ki je osvojil osem novih točk svetovnega pokala in je bil zadovoljen s streljanjem leže. »Stoje pa morda preveč oklevam in razmišljam. Tukaj gre za desetinko sekunde.«

»Danes ni bilo v redu. Na zadnjem streljanju je snežilo, bilo je precej vetra, a tako pač je. V Anterselvi sem naredil dva dobra nastopa, ta je slab in če potegnem črto, moram biti zadovoljen,« je po tekmi dejal Tršan in povedal, da je za novozapadli sneg slabo izbral smuči.

V ospredju sta se za zlato spopadla najboljša biatlonca sezone Fourcade in Boe. Zaradi zgrešenega strela manj je bil boljši Fourcade, ki je osvojil že svoj 11. posamični naslov prvaka, s čimer je izenačil rekord legendarnega Norvežana Oleja Einarja Bjoerndalna. Ostali favoriti, predvsem iz norveškega in francoskega tabora, so bili preveč nenatančni na strelišču in ponudili prednost ostalim.

Boe je imel v končnici celo priložnost za zmago, saj je Fourcade zgrešil prav na zadnjem streljanju, a je bil tudi Norvežan nenatančen enkrat. »Zame je super. Res sem se na zadnjem streljanju zbral, enkrat sem zgrešil, a si na koncu vzel čas in zadel. S tem sem prvič po treh letih spet postal svetovni prvak,« je bil po zmagi vesel Francoz, ki je lani na Švedskem ostal brez odličja.

V četrtek bo na SP na sporedu mešana štafeta, tekma se bo začela ob 15.15, slovenske barve pa bosta branila mlada Alex Cisar in Nika Vindišar.