Karavana svetovnega pokala v biatlonu je vse bližje Sloveniji. V Ruhpoldingu na Bavarskem so se najprej pomerile biatlonke na 7,5 kilometra. Ob zmagi Norvežanke Tiril Eckhoff, ki je s peto zmago na deseti posamični tekmi sezone prevzela tudi rumeno majico vodilne, od slovenskih biatlonk ni bilo pričakovati posebnega presežka. Najboljša Polona Klemenčič je bila s 50. mestom od prvih točk oddaljena 12 sekund. Z eno zgrešeno tarčo je bila v zgornjem delu najboljših strelk – 60 odstotkov najboljših je zadelo vse tarče, pa v teku še vedno niso v zgornji polovici najhitrejših, kar bi jim omogočalo realen boj za točke.

Te so za biatlonce na današnji sprinterski tekmi (10 km) osnova. V dosedanjem delu sezone je Klemnu Bauerju in Roku Tršanu po enkrat uspelo pristreljati in priteči med najboljših trideset. Jakov Fak ima ob visokih nihanjih ob zelo skromnih tudi dve vrhunski uvrstitvi, po eno četrto in peto mesto z nekaj sekundami zaostanka za zmagovalnim odrom, obakrat v disciplinah s pomembnim deležem streljanja. V skupnem seštevku je na 16. mestu, kar bi lahko bil tudi pričakovan današnji dosežek.

Teren v Ruhpoldingu zaradi posebne lege strelišča in tekaških prog ponuja visok odstotek zadetih tarč, zato je tudi v smučini vsaka sekunda še veliko bolj pomembna. Fak v tej sezoni v teku še ni bil na ravni najboljše deseterice, kar bi mu odpiralo vrata blizu zmagovalnega odra na vsaki tekmi. Zagotovo pa kot šampion visokega razreda, tako kot Martin Fourcade, potrebuje le malo samozavesti in lahko izkoristi vsako priložnost.

Sprint bo še bolj pomemben, ker se navezuje tudi na nedeljsko zasledovalno tekmo. Vmes bo v soboto še štafetna tekma, ki je v tej zimi paradna disciplina slovenske reprezentance, trenutno 12. v razvrstitvi pokala narodov. Biatlonke so na dvajsetem mestu. Ob tem ne gre prezreti tudi navezave na Pokljuko. Prav od dosežkov Faka in druščine na Bavarskem bo v veliki meri odvisen navijaški obisk domačih navijačev na Viševniku, kjer bodo tekmovali med 23. n 26. januarjem. Ena večjih sprememb na planoti pod Triglavom je nova otežena konfiguracija prog, ki so jih pripravili v luči bližnjega svetovnega prvenstva februarja 2021. Boljši tekači bodo imeli na Pokljuki nekaj več manevrskega prostora kot denimo v Ruhpoldingu, medtem ko se prihod na strelišče ne bo bistveno spremenil.