»Jakova Faka v takem zdravstvenem stanju ne bi pustil na start na nobeno drugo tekmo, razen domačo,« je trener Uroš Velepec pojasnjeval dilemo, ki jo je skupaj z najboljšim biatloncem imel pred nedeljsko preizkušnjo elitne trideseterice. Na koncu je pretehtalo, da Pokljuka ne more brez Jakova Faka. Bil je edini, ki je imel pravico starta kot petnajsti biatlonec sezone. Kljub prehladu, ki je znamenje za alarm pred težjo boleznijo, so z nastopom tvegali, da so zadostili pričakovanju glasne dvatisočglave publike in seveda organizatorjev. Tveganje je bilo nemara še sprejemljivo, ker se svetovno prvenstvo v Antholzu pričenja šele sredi februarja.

Pristop na tekmo je bil preprost. Jakov Fak je vse stavil na streljanje in v svoji najboljši prvini te sezone iskal priložnost za vrhunski dosežek. Zneslo mu je do začetka »drugega polčasa«, ko so prvič streljali stoje. Tedaj pri biatlonu že prihaja do izraza tudi tekaška pripravljenost in načeto zdravje je ob že doslej ne preveč prepričljivi tekaški formi še pripomoglo do strelskih napak. S tem, da je streljal najhitreje med vsemi, je zgrešil tri tarče. Le dva tekmeca sta zadela vseh dvajset, a nista bila povsem v ospredju, kjer so bili tudi najhitrejši v smučini s Francozom Quentinom Fillonom Mailletom. Jakov Fak je bil z zaostankom minute in pol na cilju na 21. mestu. »Zaradi zdravstvenega stanja je bilo težko, a to je samo del težav v tej sezoni. Ne gre in ne gre, kakor koli se trudim. Na strelišču nisem naredil, kar bi mogel. V počutju pa ne bi iskal izgovorov,« se Jakov Fak ni želel na tovrstni način opravičevati. Ob 12. mestu na dvajset kilometrov je bil to najboljši slovenski dosežek na Pokljuki. »Jakovu se zahvaljujem za nastop. 21. mesto ni slab rezultat. Nastop je seveda meni povzročil dodatne skrbi, saj bo treba pravilno odreagirati, da ne zboli,« je Velepca skrbelo po tekmi.

Pokljuka brez presežkov, mešana štafeta s pohvalami

Pokljuka s slovenske plati ni prinesla presežkov. Slovenska statistika s Pokljuke je tako po dvaindvajsetih tednih izvedb od decembra 1993 ostala s 16 uvrstitvami med deseterico in tremi uvrstitvami na zmagovalni oder. Zagotovo je bil največji presežek enajsto mesto mešane štafete. Jakov Fak in Klemen Bauer sta dokazala, da Slovenija tudi z biatlonkama tretjega svetovnega razreda Polono Klemenčič in Leo Einfalt, ki še nima točk svetovnega pokala, lahko meša štrene pri vrhu. Za Slovenijo je bilo še kako dobrodošla odločitev IBU, da na tekmah mešanih štafet poskušajo tudi z obrnjenim začetkom z biatlonci v prvih predajah, kar je bilo za vzdušje na Pokljuki kot nalašč. Zagotovo je veliko k tovrstni rošadi pomagal Borut Nunar, direktor svetovnega pokala. V prvi predaji je Jakov Fak dvignil na noge pokljuške obiskovalce. Na koncu mu je malo zmanjkalo moči v smučini. Hitrejši so bili le zgoraj omenjeni nedeljski junak Fillon Maillet, starejši od norveških bratov Boe, Tarjei, in Nemec Philippe Horn.

»Nisem pričakoval, da bom vodil. Ponudila se je priložnost. V začetku sem šel malce čez svoje zmožnosti in v zaključku plačal davek,« je razlagal Fak. Zanimivo, da je omenjena trojica tekmecev štafetam Francije, Norveške in Nemčije že tlakovala pot do zmagovalnega odra. Tudi Klemen Bauer je v drugi predaji s sedmim časom Slovenijo obdržal med peterico. »Na takih tekmah je treba streljati hitro. Sem že tako znan kot hiter strelec, tokrat pa me je publika ponesla in sem zadovoljen, da je šla večina nabojev v tarčo,« je bil Klemen Bauer ponosen na prispevek. Biatlonki sta dokaj dobro prenesli breme odgovornosti. Klemenčičevi se je malo zalomilo pri streljanju stoje, kjer je zadela tri tarče z osmimi naboji, a so bile konkurenčne štafete zaradi časovnega kapitala Faka in Bauerja še dovolj zadaj, da so končali v prvi polovici uvrščenih. Na preteklih tekmah mešanih štafet z biatlonkami v uvodnih štafetah je Slovenija morala že pred ciljem v boks s krogom zaostanka. V Antholzu se svetovno prvenstva prične 13. februarja prav s to disciplino.

Izvedba dvaindvajsetega tekmovalnega tedna svetovne elite na Pokljuki je že bila v luči generalke za prvenstvo 2021. Največja sprememba so bile nove trase prog. Publiko so se organizatorji trudili motivirati, čeprav pred prireditvijo posebnega navdušenja in evforije nad biatlonom ni bilo čutiti. Obisk je bil primerljiv preteklim letom. Skupaj je bilo v štirih dneh na Pokljuki največ sedem tisoč ljudi z velikim odstotkom tujcev, kar je še posebej všeč turističnemu gospodarstvu. Februarja 2021 jih po besedah generalnega sekretarja OK Pokljuka Tomaža Šuštaršiča pričakujejo vsaj 123.000 več.