V Bazovici so se Italijani pri najbolj razvpiti fojbi na dan spomina poklonili prebivalcem Istre in Dalmacije, ki so bili po drugi svetovni vojni pobiti ali pregnani iz Jugoslavije. »Komunistično etnično čiščenje« je obdobje označil predsednik desne stranke Liga Matteo Salvini.

Dan spomina se je v zadnjih letih iz lokalne tržaške evokacije spomina na izgon okoli 300.000 italijansko govorečih ali politično neprijetnih prebivalcev prelevil v nacionalno manifestacijo. Po vsej državi so italijanske in evropske zastave na pol droga, zgodovina pa je orožje v sodobnih notranjih političnih bojih. Tako kot v vzhodnoevropskih državah že pred desetletji je govorica relativizacije zgodovine, ki je bila v domeni skrajne desnice, postala del političnega centra.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je že dan prej ugotavljal, kako strašna je bila usoda »Italijanov iz Istre, Dalmacije in Furlanije - Julijske krajine, ki so bili prisiljeni trpeti pod okupacijo jugoslovanskih komunistov«. V interpretaciji zgodovine v italijanskem državnem vrhu so bili Jugoslovani okupatorji, Italijani pa žrtve. Ob protokolarnem sklicevanju na razvoj demokratičnih odnosov, prijateljstvo med narodi in dobrososedske odnose je Mattarella nadaljeval z modno interpretacijo obdobja. »Ta ozemlja so skupaj s prebivalstvom doživela kruto usodo prehoda iz nacifašistične diktature v komunistično.« Tako govori član levosredinske stranke.

Fašistični transparenti

Gibanje CasaPound, ki se odkrito razglaša za fašistično, je v Bazovici in še več sto italijanskih mestih izobesilo napise »Titovi partizani – podleži in morilci«.

Na mazaško akcijo se je s sporočilom odzvalo slovensko zunanje ministrstvo. »V Sloveniji spoštujemo današnji dan spomina, ko se v Italiji spominjajo žrtev fojb. Enako spoštovanje pričakujemo do slovenskih in drugih žrtev upora zoper okupatorski fašizem, še prav posebej civilnih žrtev, ki so množično umirale v italijanskih koncentracijskih taboriščih, od Raba do Gonarsa, od Visca do Moniga.«

Predsednik Borut Pahor pa je spomnil, da je že lani po slovesnosti v Bazovici v pismu Mattarelli »izrazil zaskrbljenosti nad nesprejemljivimi izjavami visokih predstavnikov italijanske republike ob dnevu spomina na žrtve fojb, ki želijo ustvariti vtis, da je šlo pri fojbah za etnično čiščenje«.

Opozorili sta šli mimo. Predsednica skrajno desne parlamentarne stranke Italijanski bratje Giorgia Meloni pa je predlagala postavitev podobnih spotikavcev, kot jih po evropskih mestih postavljajo Judom, ki so umrli v koncentracijskih taboriščih. Tudi Salvini je fojbe izenačil s holokavstom nad Judi. »Kdor zanika fojbe, je tako kot tisti, ki zanika holokavst, nevednež, ki ga je treba zdraviti in kaznovati.«

Slovenska senatorka predčasno s komemoracije

Na komemoraciji pri bazoviški fojbi je tržaški župan Roberto Dipiazza ubral srednjo pot in imel kratek generični zgodovinski govor o tem, da so v fojbah končali antikomunisti. O fašizmu se na ta dan molči. Državo je predstavljal minister Federico D'Incà, predsednik Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga pa je predlagal, da država ukine vse dotacije organizacijam, ki izražajo dvome o fojbah in o številu ljudi, ki so v njih končali. Nekatere veteranske organizacije italijanskih partizanov so protestirale zaradi političnih manipulacij s številom in identiteto žrtev.

Na komemoraciji sta bili tudi slovenska senatorka Tatjana Rojc in podpredsednica Demokratske stranke Debora Serracchiani. »Na žalost je Bazovica postala oder, na katerem paradira suverenistična desnica,« je rekla Serracchianijeva, ki je zagotavljala, da je bila njena stranka solidarna z izgnanci, še preden je to postalo popularno. Skupaj s Tatjano Rojc sta predčasno zapustili komemoracijo, ko so desničarski politiki drug za drugim stopali pred mikrofon. Dan spomina je bolj vprašanje italijanske notranje politike kot pa mednarodnih odnosov.