»Kmalu se bomo vrnili na oblast!« je med drugim dejal donedavni italijanski skrajno desničarski notranji minister in podpredsednik vlade Matteo Salvini pred več deset tisoč svojimi privrženci v Rimu. Nekateri so se tudi zaradi prisotnosti neofašistov iz skupine CasaPound bali, da bo zborovanje, ki naj bi bilo vrhunec in veliki finale Salvinijevih protivladnih shodov po vsej Italiji, ponovitev usodnega Mussolinijevega pohoda na Rim leta 1922. A Salviniju je (podobno kot Hitlerju leta 1932) odprta pot na oblast na volitvah, res pa je tudi, da bodo redne šele leta 2022. Vsekakor je nekdanji notranji minister lahko zdaj zadovoljen ne le zaradi velikega števila udeležencev, ki jih je bilo po njegovi oceni 200.000 in ki so se pripeljali iz vse Italije, ampak tudi zato, ker so na sobotnem zborovanju sodelovali voditelji desničarske Naprej, Italija Silvia Berlusconija in postfašistične stranke Bratje Italije. Skupaj s tema dvema stranka bi Salvinijeva Liga, ki je s 33 odstotki podpore po anketah še vedno daleč najmočnejša italijanska stranka, lahko na naslednjih volitvah imela absolutno večino v obeh domovih parlamenta.

Silvio Berlusconi, ki pri 83 letih vse bolj izgublja podporo, je požel velik aplavz, ko je dejal, da je naloga njegove stranke »osvoboditi državljane davčnega, sodnega in birokratskega zatiranja«. Voditeljica Bratov Italije 42-letna Giorgia Meloni, ki ima vse več podpore, pa je glede boja proti migrantom kot prava Trumpova učenka vzkliknila, da bo, če bo treba, zgrajen zid.

Začasno v ovčji koži

Glavna zvezda zborovanja je bil Salvini, ki je med drugim pozdravil odločenost Britancev in Kataloncev, da dosežejo suverenost. Pred tem je imel v Genovi, Milanu, Bologni, Neaplju, Kalabriji in drugod tudi po tri zborovanja na dan. Obiskoval je jetniške paznike, ribiče, dajal intervjuje, na facebooku objavljal videe, na twitterju je še naprej najbolj bran v Italiji. Nima pa v rokah več rožnega venca, ne pozdravlja več device Marije in ne ščuva več proti Romom. Sploh naj bi postal bolj zmeren kot pred izstopom iz vlade avgusta, ko je upal, da bo izzval jesenske predčasne volitve in s 40 odstotki glasov sam prišel na oblast, a so se potem proti njemu in predčasnim volitvam nepričakovano povezali demokrati z Gibanjem petih zvezd, torej nekdanji veliki nasprotniki. Tudi na jugu Italije, kjer v nasprotju z nekdanjo politiko Lige obljublja nove naložbe, je Salvini v zadnjih tednih poskušal pridobiti nove volilce. Tako je bil tudi v precej revni Kalabriji, kjer je pred navdušeno množico, ki v njem vidi upanje za dvig iz revščine, napadal »izdajalce«, »nesposobneže« in »nevedneže« v sedanji vladi. A zdi se, da volilcem preveč obljublja samo kratkoročne koristi od svoje vlade, zanemarja pa dolgoročne interese Italije, ki jih ni mogoče uresničiti v nekaj mesecih.