Galaxy s10 lite je lažja različica paradnega konja galaxy s10. Lite vključuje nekatere odlične komponente, medtem ko pri drugih nekoliko varčuje. Trpi predvsem estetika, po moči pa je zadeva brez graje. V napravo so namreč vgradili najboljši Qualcommov procesor lanskega leta snapdragon 855, baterija pa je zmogljiva 4500 miliamper ur. Aplikacije se pričakovano vklapljajo hitro in tudi sicer je brskanje po napravi zelo odzivno. Nobenih težav ni niti pri igranju najzahtevnejših videoiger za mobilnike.

K dobri izkušnji pripomore tudi AMOLED-zaslon z diagonalo 17 centimetrov (6,7 palca), čeprav je ločljivost zgolj FHD+ (2400 x 1080) in tudi pik na palec (ppi) je s 394 bistveno manj od galaxy s10. Kljub temu podpira HDR in je sprejemljivo svetel. Naprava ima malenkost obrobe pri bradi, prednja kamera pa je postavljena v sredino čela. Poleg tega zaslon ni ukrivljen čez stranice, kar je za nekatere celo prednost.

Kamere z veliko pikami

Vizualno naprava ne izstopa preveč. Še en generično velik telefon z rahlo zaobljenimi koti. Telefon v dlani sedi v redu, nimamo pa pri tem kakšnega presežnega občutka. Nekoliko celo drsi, zato ker je hrbet iz plastike. Slednje hkrati pomeni, da brezžično polnjenje odpade, pomanjkljivost je tudi to, da ni vodoodporen in ni odporen pred prahom. Naprava premore optični bralec prstnih odtisov pod zaslonom. Deluje, ampak ne vedno. Tudi tokrat ni vhoda za slušalke, za nameček pa je zvok iz enojnega zvočnika pri bradi naprave neprepričljiv.

Oko še najbolj pritegne postavitev kamer na hrbtni strani. Vse tri so postavljene v vrsto, druga pod drugo, in skupaj z bliskavico ujete v oglato izboklino. Je kar zanimivo. Glavna kamera premore ločljivost 48 milijonov pik (MP), 123-stopinjska ultraširokokotna kamera 12 MP in makrokamera 5 MP. Prednja kamera ima medtem ločljivost 32 MP.

V praksi se kar izkažejo. Predvsem v dobri svetlobi. So na nivoju galaxy s10. Pravilna zameglitev ozadja pri sebkih s prednjo kamero pa je odvisna od sreče. Glavna kamera premore tudi dodatno optično stabilizacijo, ki dejansko odpravi kakšen nepotreben tresljaj pri snemanju, čeprav ne gre pričakovati čudežev. Telefon stane okoli 699 evrov, kar je sicer ceneje od galaxy s10, a ne za veliko. Še posebej ob akcijskih cenah. Hkrati gre dodati, da obstaja konkurenca, ki za manj evrov ponudi več.