Južnokorejski tehnološki velikan Samsung je v novo leto vstopil s polnim plinom. V ameriškem Las Vegasu, kjer je minuli teden potekal vsakoletni sejem potrošniške elektronike CES, je predstavil nova mobilnika galaxy s10 lite in galaxy note10 lite. Kot gre razbrati iz oznake »lite«, gre za »lažji« oziroma malo manj premijski različici Samsungovih paradnih konj s10 in note10. Pri podjetju pravijo, da galaxy lite naprave vključujejo ključne funkcije serij galaxy s in note, kot so tehnologija kamer, s-pen pisalo, napreden zaslon in zmogljivo baterijo. Morali pa bi še dodati, da oznaka »lite« nikakor ne velja za dimenzije naprav. Obe sta namreč precej veliki. s10 lite je z diagonalo zaslona 17 centimetrov (6,7 palca) celo večji od s10+, medtem ko je note10 lite z isto diagonalo kot s10 lite malenkost manjši od note10+. Lite telefona sta si v resnici dokaj podobna. Oba imata luknjo za prednjo kamero na sredini zaslona, nekoliko pa se loči postavitev kamer na hrbtni strani. Note10 lite je poleg tega še malenkost debelejši in premore s-pisalo.

Kamere z veliko slikovnih pik

Galaxy s10 lite vključuje glavno kamero z ločljivostjo 48 milijonov pik (MP), 123-stopinjsko ultraširokokotno kamero (12 MP) in makrokamero (5 MP). Poleg tega premore še stabilizator slike videoposnetkov, ki mu pri Samsungu pravijo funkcija superstabilnosti. Prednja kamera ima ločljivost 32 MP. V primerjavi s s10 je izpadel teleobjektiv, je pa število pik glavne kamere občutno večje. To je lahko koristno, a je danes pri mobilni fotografiji toliko odvisno od procesorske obdelave, da same številke ne povedo celotne zgodbe.

Pri note10 lite se kamere večinoma niso spremenile od polne premijske različice. Glavna kamera in teleobjektiv ostajata identična z ločljivostjo 12 MP, medtem ko je ultraširokokotna kamera z ločljivosti 16 MP padla na 12 MP. Prednja kamera je pri note10 lite enaka kot pri s10 lite. Tudi tu bo končna ocena kvalitete fotografij morala počakati na preizkuse. Podobno velja za čitalca prstnih odtisov. Ta sta pod zaslonom in sta optična.

Galaxy s10 lite in galaxy note10 lite sta opremljena še z baterijo s kapaciteto 4500 miliamperskih ur, Samsung pa obljublja tudi hitro polnjenje. Galaxy s10 lite je na voljo v intenzivno beli, intenzivno črni in intenzivno modri barvi, medtem ko je galaxy note10 lite na voljo v avra sij, avra črni in avra rdeči barvi. Ceni obeh naj bi se gibali okli 650 evrov.

Predstavili še galaxy a71 in galaxy a51

Isti dan je Samsung predstavil še dva telefona. Gre za še dva dokaj velika mobilnika galaxy a71 in galaxy a51. Oba premoreta štiri hrbtne kamere. Galaxy a71 ima glavno kamero s 64 MP, galaxy a51 pa vključuje glavno kamero z 48 MP. Ultraširokokotna kamera omogoča 123-stopinjsko vidno polje. Tudi ta mobilnika premoreta še makrokamero, ki omogoča fokus na podrobnostih izbranega predmeta. »Četverček« kamer dopolnjuje še globinska »kamera« oziroma senzor za oddaljenost, ki pomaga pri zameglitvi ozadja. Prednja kamera ima pri obeh 32 MP.

Oba ponujata super AMOLED-zaslon od roba do roba z luknjo za prednjo kamero na sredini zaslona. Ta ima pri a71 diagonalo 17,02 centimetra (6,7 palca) in 16,51 centimetra (6,5 palca) pri a51. Tudi ta telefona imata optična čitalca prstnih odtisov pod zaslonom. A71 ima baterijo s kapaciteto 4500 miliapmerskih ur, a51 pa 4000 miliamperskih ur.