Samsung je minuli teden najavil, da na slovenski trg prihajata dva premijska izdelka, ki smo ju letos lahko občudovali na sejmu potrošniške elektronike IFA v Berlinu. Ljubitelje televizorjev bo razveselil prihod naprav frame TV, medtem ko bodo navdušenci nad mobilniki dobili priložnost za verjetno najbolj neodgovoren nakup tega leta s prihodom telefona s pregibnim zaslonom galaxy fold.

Televizija kot umetniška slika

Samsung se je z razvojem frame TV lotil dileme, kaj početi z ugasnjenimi televizorji. Ker so današnji zasloni vse večji in posledično zasedajo vedno bolj osrednje mesto v naših dnevnih sobah, dilema ni povsem nepomembna. Samsung meni, da bi prazen črn prostor na stenah stanovanj lahko spremenili v umetniška dela, stanovanja pa v domačo galerijo. Ko so namreč televizorji frame TV izklopljeni, se na njih namesto črnine pojavijo podobe naloženih umetniških del. V praksi stvar deluje prepričljivo. K videzu, da gre za umetniške slike, pa prispeva še ohišje televizorjev.

Tudi ko so vklopljeni, niso slabi. H kakovosti slike prispeva tehnologija QLED, ki prek ozadja LED-diod in LCD-komponent doda še filter kvantnih pik. Ta tehnologija ohranja prednosti LED-televizorjev, hkrati pa izboljšajo barve in nadzor nad svetlostjo. Poleg tega televizorji premorejo še tehnologijo HDR 10+, ki dodatno izboljša dinamični razpon slike. Novost je vgrajena funkcija airplay 2 za pretakanje ali deljenje vsebin z Applovih naprav. Samsungovi televizorji frame TV so sicer na voljo v štirih različnih velikostih, s 108- do 163-centimetrskim zaslonom.

Mobilnik kot ultimativni statusni simbol

Še bolj presenetljivo novico je Samsung sporočil minuli torek, ko je v Sloveniji stekla predprodaja telefona s pregibnim zaslonom galaxy fold, medtem ko se redna prodaja začne 20. decembra. Ko smo o možnosti prodaje telefona na slovenskem trgu spraševali med njegovo predstavitvijo na sejmu IFA v Berlinu, ni bilo slutiti, da je verjetnost zelo velika. Kot kaže, je podjetje medtem ocenilo, da so tudi na sončni strani Alp v času praznične nakupovalne mrzlice dovolj razprte denarnice za verjetno najbolj neodgovoren nakup tega leta.

Naj ne bo pomote. Ko nam je telefon na IFA za nekaj minut uspelo preizkusiti, smo ga hitro vzljubili. Zaprt ne deluje okorno, ko je razprt, pa ponuja številne zanimive načine uporabe.

Predvsem se izkaže pri branju, največ koristi pa znajo iz njega iztisniti profesionalni uporabniki, ki morajo na terenu urejati dokumente ali pripravljati predstavitve.

»Samsung galaxy fold, ki ga bodo kmalu lahko začeli uporabljati tudi slovenski uporabniki, ponuja novo vrsto izkušenj in vam omogoča, da delate stvari, ki jih z običajnim pametnim telefonom niste mogli. Galaxy fold omogoča, da zaslon spremenite v takšnega, kot ga v tistem trenutku potrebujete – lahko ga uporabljate prepognjenega za klicanje z eno roko ali ga odprete za neskončno možnosti večopravilnosti in boljšo izkušnjo gledanja,« je povedal Bernard Purkart, vodja oddelka za mobilno telefonijo pri Samsungu Slovenija.

So pa testi doslej pokazali, da je naprava izredno občutljiva za poškodbe. Zaradi teh so pri Samsungu celo preložili svetovni izid telefona. Prejel je nekaj oblikovalskih posodobitev, ki so odpravile številne hibe, verjetno najhujša pa ostaja. Zaslon je namreč iz posebne plastike in zelo občutljiv za udarce in odrgnine. V dobrih odnosih ni niti s prašnimi delčki oziroma peskom. Ker stane 2000 evrov, je jasno, da gre za ultimativni statusni simbol, ki Applove iphone poniža v ceneni nakit. Fold je zato zanimiv predvsem za tiste, ki želijo pokazati globino svoje denarnice, in tiste, ki popolnoma neodgovorno ravnajo z denarjem. Se ga pa na noben način ne bi branili, če bi nam ga prinesel dedek Mraz.