Samsung, ki je eden ključnih dejavnikov za zdravje južnokorejskega gospodarstva, ocenjuje, da se je njegov dobiček iz poslovanja med oktobrom in koncem decembra 2019 v letni primerjavi znižal za 34,2 odstotka na 7100 milijard vonov (5,4 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodki naj bi z 59.000 milijardami vonov (45,2 milijarde evrov) na letni ravni ostali nespremenjeni.

Če se bo ta napoved uresničila, bo rezultat za zadnje lansko trimesečje vendarle boljši od poslovnih številk, zabeleženih v treh preostalih lanskih trimesečjih. Prav tako bo presegel pričakovanja analitikov.

Za celotno leto 2019 Samsung pričakuje dobiček iz poslovanja v višini 27.700 milijard vonov (21,2 milijarde evrov), kar glede na predhodno leto predstavlja 52,9-odstotni padec. Prodaja naj bi medtem nazadovala za 5,8 odstotka na 229.500 milijard vonov (176 milijard evrov).

Samsung je žrtev ameriško-kitajske trgovinske vojne, poleg tega pa je ujet tudi v diplomatski zgodovinski spor med Seulom in Tokiom, zaradi katerega je Japonska julija lani izdala stroge omejitve na izvoz blaga, ki je nujno potreben za proizvodnjo južnokorejskih tehnoloških velikanov.

Nad koncernom visijo tudi sence pravnih sporov. Dedič in dejanski vodja Samsunga Lee Jae-yong je bil leta 2017 zaradi korupcije obsojen na pet let zapora, leto pozneje pa je prizivno sodišče večji del sodbe razveljavilo in mu prisodilo pogojno kazen. Vrhovno sodišče je to odločitev lani razveljavilo in odredilo novo sojenje.

Sodišče v Seulu je lani na 18 mesecev zaporne kazni zaradi sabotiranja delovanja sindikata obsodilo tudi predsednika upravnega odbora Samsunga Lee Sang-hoona.