»Izključujemo oblikovanje vlad in političnih večin z glasovi AfD. To je stališče koalicijskih strank na vseh ravneh,« so po sestanku zapisali v Krščansko-demokratski uniji (CDU), Krščansko-socialni uniji (CSU) in socialdemokratih (SPD), ki na zvezni ravni sestavljajo koalicijo.

Pozvali so k čimprejšnji izvedbi novih volitev v Turingiji »zaradi legitimizacije politike«. Dodali so, da je izvolitev ministrskega predsednika ob podpori AfD neoprostljiva.

Kemmerich iz vrst liberalcev (FDP) je sicer danes tudi uradno odstopil. »Odstopam z mesta ministrskega predsednika Turingije s takojšnjim učinkom,« je sporočil.

Za novega ministrskega predsednika Turingije je bil izvoljen v sredo, k temu pa so poleg glasov njegovih liberalcev pripomogli predvsem glasovi skrajno desne AfD in CDU. Tako je postal prvi ministrski predsednik kakšne od nemških dežel, izvoljen ob podpori AfD.

Zaradi zavračanja sodelovanja s stranko, nastal škandal

Sodelovanje s to skrajno stranko so druge nemške stranke doslej vztrajno zavračale, zato je izbruhnil škandal. Kemmerich je po 24 urah v četrtek napovedal odstop in pozval k predčasnim deželnim volitvam.

Na poziv kanclerke Angele Merkel je danes odstopil tudi vladni pooblaščenec za vzhodno Nemčijo Christian Hirte. »Gospa kanclerka Merklova mi je sporočila, da ne morem biti več pooblaščenec zvezne vlade za nove zvezne dežele. Po njeni pobudi sem zaprosil za razrešitev,« je tvitnil Hirte, sicer član kanclerkine CDU in podpredsednik CDU v Turingiji.

Posloviti se mora zaradi sredinega tvita, v katerem je čestital Kemmerichu za izvolitev, ko je ta za las premagal dosedanjega ministrskega predsednika iz vrst Levice Boda Ramelowa. »Tvoja izvolitev kot kandidata sredine znova kaže, da turinška rdeče-rdeče-zelena na volitvah ni bila znova izvoljena,« je v tvitu zapisal Hirte.

Merklova je nemškemu predsedniku Frank-Walterju Steinmeierju predlagala tudi odstavitev Hirteja s položaja državnga sekretarja na gospodarskem ministrstvu.