V ligi ABA se moštva pospešeno pripravljajo na tekme 19. kroga, nato pa zaradi domačih pokalnih tekmovanj in kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021 sledi dvotedenski premor. Medtem ko sta si Budućnost in Partizan praktično že zagotovila mesti v polfinalu, bo za preostali vstopnici v zadnjih štirih krogih potekal srdit boj. V najboljšem položaju je Crvena zvezda, ki ima na tretjem mestu zmago več od Olimpije, Mornarja in Primorske. Zanimivo utegne biti tudi pri dnu lestvice, kjer za zdaj najslabše kaže Megi in Zadru, ki sta glavna kandidata za izpad oziroma predzadnje mesto, ki pelje v dodatne kvalifikacije z drugouvrščenim moštvom 2. lige ABA. Oba imata namreč dve zmagi zaostanka za Igokeo, Cibono in Krko.

Blažič: Strah je dobrodošel

Od slovenskih ekip bo v 19. krogu prva na delu Olimpija, ki je v zadnjem obdobju doživela kar nekaj sprememb. Ekipo sta zapustila Ryan Boatright in trener Slaven Rimac, ki ga je nadomestil Jurica Golemac. Nekdanji trener Primorske je na mesto organizatorja igre pripeljal Dominica Artisa, iz koprskega moštva potegnil Ivana Marinkovića, ki ne bo mogel pomagati v ligi ABA, s posoje pri Andorri, kjer si je povrnil nekaj samozavesti, pa se je vrnil Martin Krampelj. Športni direktor Sani Bečirović je med tednom znova poudaril, da cilj ostaja polfinale lige ABA ter da si proti Zadru želi pomoči navijačev.

A naloga ne bo lahka. Olimpijo po Zadru čaka gostovanje pri Crveni zvezdi, domači obračun z Budućnostjo in tekma v Novem mestu pri Krki. Ljubljančani so trenutno na četrtem mestu izenačeni z Mornarjem in Primorsko, v morebitnem krogu teh treh ekip na koncu rednega dela pa bi četrto mesto zasedel Mornar. Proti črnogorskemu moštvu so zmaji obakrat klonili, ob morebitni izenačenosti s Primorsko pa bi bili zaradi visoke zmage na prvem obračunu v Kopru v prednosti. »Intenziteta treningov se je pod Golemcem zagotovo dvignila, to pa smo pogrešali v zadnjem mesecu dni. Razmišljamo zgolj in samo o vsaki tekmi posebej. Do konca rednega dela sezone lige ABA si praktično ne smemo privoščiti spodrsljaja, če se želimo prebiti v tako želeno končnico. Ves čas imamo to dejstvo v mislih, strah pa je do neke mere dobrodošel, ker vsakemu posamezniku dvigne motivacijo in osredotočenost. Nismo več v coni udobja. Proti Zadru smo si na prvi tekmi privoščili blamažo, zato bo motivacija to pot še večja,« pravi kapetan Jaka Blažič.

Žakelj uspešen, Krka računa tudi na Olimpijo in Primorsko

Najbolj sproščena se v boj za polfinale gotovo podaja Primorska. Koprčani so si po osipu igralcev, nazadnje je pred dnevi k Olimpiji odšel Ivan Marinković, že zagotovili obstanek, na zadnjih štirih tekmah pa lahko samo ogromno dobijo. Naloga bo kljub na papirju najlažjemu razporedu peklensko težka, a ne nemogoča. Primorska jutri gostuje pri FMP, nato gosti Cibono, odhaja k Zadru, za konec pa jo v Kopru čaka še Igokea. »Zaradi vseh sprememb se osredotočamo le nase in na to, da se uigramo. Vsako tekmo bomo igrali sproščeno in z veliko željo po zmagi,« ponavlja trener Andrej Žakelj, ki je po odhodu Golemca in nosilcev igre uspešno prilagodil sistem igre in na novo razdelil vloge v moštvu.

Obilico smole ima v zadnjem obdobju Krka, saj je zaradi poškodb ostala brez obeh organizatorjev igre Glenna Coseyja in Paola Marinellija. Novomeščane po nedeljskem gostovanju pri Igokei čakajo trije težki obračuni proti Partizanu, Mornarju in Olimpiji. Vsaka zmaga bi dolenjskemu moštvu praktično že zagotovila obstanek, v nasprotnem primeru pa bo upe polagalo na Olimpijo in Primorsko, ki bi ga z zmagama proti Zadru že rešili izpada.

Liga ABA, 19. krog, danes ob 20. uri: Cibona – Mega, jutri ob 18. uri: Olimpija – Zadar, ob 20. uri: FMP – Primorska, nedelja ob 18. uri: Partizan – Budućnost, ob 20. uri: Igokea – Krka, ponedeljek ob 18. uri: Mornar – C. zvezda.