Po pokalnih tekmovanjih in reprezentančnih tekmah moštva v ligi ABA nadaljujejo tekmovanje. Do konca rednega dela so še trije krogi, odprtih vprašanj pa veliko. Prvi dve mesti v polfinalu sta že oddani Partizanu in Budućnosti, za preostali dve pa se bodo udarila štiri moštva – Crvena zvezda, Olimpija, Mornar in Primorska. Zanimivo bo tudi pri dnu lestvice, kjer še vedno ni povsem varen tretji slovenski predstavnik v jadranskem tekmovanju Krka. Novomeščani imajo pred zadnjim Zadrom dve zmagi prednosti, pred predzadnjo Mego pa eno. Prav dolenjsko moštvo bo na delu prvo, saj bo danes gostilo vodilni Partizan. Primorska jutri proti Ciboni ne bo imela pomoči navijačev, saj je vodstvo kluba zaradi nevarnosti koronavirusa tekmo preventivno zaprlo za javnost, Olimpijo pa čaka ključen spopad s Crveno zvezdo v Beogradu.

Če se želi Olimpija uvrstiti v končnico, potem si poraza proti Crveni zvezdi praktično ne sme privoščiti. Tega se v zmajevem gnezdu dobro zavedajo, kot tudi, da jih čaka izredno težka naloga. Ne le da imajo Beograjčani eno najboljših moštev v regiji, temveč imajo tudi močan vpliv na dogajanje v zakulisju. Moštvo trenerja Jurice Golemca ne blesti, a če bo igralo takšno obrambo, kot jo je večino drugega polčasa proti Krki med tednom, potem ima možnosti za presenečenje. Dejstvo namreč je, da ima tudi Crvena zvezda kopico težav v igri. Izgubila je namreč na finalni tekmi domačega pokala proti Partizanu, na sedmih od zadnjih osmih tekem v evroligi ter na zadnji v ligi ABA proti Mornarju. »Crvena zvezda je zagotovo ena od najboljših ekip v ligi ABA. Tekma v Beogradu je pomembna za obe moštvi, saj neposredno odloča o mestih, ki vodijo v končnico. Imamo svoje kakovosti ter težave, enako pa velja tudi za naše tekmece. Skušali bomo izkoristiti našo kakovost in narediti vse, da preprečimo Beograjčanom izkoristek kakovosti njihovih igralcev. V obračun bomo krenili samozavestno, zavedamo pa se, da bo odločala naša igra v obrambi. Dali bomo vse od sebe, da se v Ljubljano vrnemo z novima dvema točkama,« pravi trener Olimpije Jurica Golemac.

Svoj račun za pot v polfinale lige ABA ima tudi Primorska, ki ima zmago manj od Crvene zvezde, Olimpije in Mornarja, a najlažji razpored. V Kopru se zavedajo, da je podvig težko uresničljiv, a želijo vsaj poizkusiti. Jasno je, da proti Ciboni, Zadru in Igokei potrebujejo zmage, hkrati pa jim morajo iti na roko tudi preostali izidi. »Po premoru se vračamo v tekmovalni ritem. Še sam ne vem, v kakšnem stanju smo, saj smo imeli manjše težave s treniranjem. Vendar je situacija za vse ista. Čaka nas zahteven in kakovosten nasprotnik, ki ima izkušeno ekipo z dvanajstimi igralci, ki so na voljo za igro. Za nas bo to dober preizkus in čeprav bo tekma zaprta za javnost, bomo čutili podporo naših navijačev,« sporoča trener Primorske Andrej Žakelj.

»Tekma bo težka, kot je z vsakim nasprotnikom v ligi. Partizan je trenutno verjetno najkakovostnejše moštvo v ligi, tako da nimamo česa izgubiti. Igramo doma, zato moramo biti hrabri, čim bolj agresivni in popraviti igro v obrambi glede na zadnjo ligaško tekmo z Olimpijo,« pa pred tekmo proti Partizanu razmišlja trener Krke Vladimir Anzulović. Novomeščane do konca sezone čakajo težki preizkusi, saj poleg Partizana igrajo še z Mornarjem in Olimpijo. Cilj je izogniti se predzadnjemu mestu, ki pomeni dodatni tekmi za obstanek z drugouvrščeno ekipo 2. lige ABA, a bodo za to verjetno potrebovali vsaj en skalp.

Liga ABA, 20. krog, danes ob 18. uri: Krka – Partizan, ob 20. uri: Zadar – FMP, nedelja ob 12. uri: Mega – Igoikea, ob 20. uri: Primorska – Cibona, ob 21. uri: Crvena zvezda – Olimpija, ponedeljek ob 18. uri: Budućnost – Mornar.