Ukrajinska televizija 1+1 je v nedeljo objavila posnetek pogovora iranskega kontrolorja letenja in pilota drugega letala, ko sta se pogovarjala prav v času sestrelitve. Pilot opisuje kontrolorju, da je videl svetlobo rakete na svoji poti in kasneje eksplozijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iran je sprva zanikal, da so v začetku januarja sestrelili ukrajinsko letalo s 176 ljudmi na krovu. Kasneje so priznali, da so letalo pomotoma sestrelili.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ocenil, da objava posnetka dokazuje, da je Iran od vsega začetka vedel, da so letalo sestrelili. "Vse se sliši tam," je dejal glede posnetka.

Iran pa je danes odpovedal sodelovanje z ukrajinskimi preiskovalci. "Ne bomo več posredovali dokumentov Ukrajincem," je dejal vodja iranske preiskovalne ekipe Hasan Rezajfar.

Iranska revolucionarna garda je letalo družbe Ukrainian International Airlines po pomoti sestrelila 8. januarja kmalu po vzletu s teheranskega letališča. Incident se je zgodil le nekaj ur po iranskem napadu na vojaški oporišči v Iraku, v katerih so nameščeni tudi ameriški vojaki, kar je bilo maščevanje za ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasima Sulejmanija.

Iran se je po sestrelitvi letala znašel pod močnim pritiskom mednarodne javnosti, naj izvede celovito in transparentno preiskavo tragedije. Strinjal se je, da bo sodeloval s tujimi strokovnjaki pri preiskavi sestrelitve letala.