Borrell se bo med dvodnevnim obiskom v Teheranu, prvim, odkar je na položaju visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU, srečal tudi s predsednikom iranskega parlamenta Alijem Larijanijem, so sporočili v Bruslju.

Obisk bo priložnost, da EU izrazi močno zavezanost ohranitvi jedrskega sporazuma ter razpravi o dvostranskih odnosih in sodelovanju med EU in Iranom. Visoki predstavnik Borrell ima trden mandat zunanjih ministrov EU za sodelovanje v diplomatskem dialogu z regionalnimi partnerji za odpravo napetosti in iskanje priložnosti za politično rešitev trenutne krize, so pred pogovori v Teheranu sporočili v Bruslju.

Nemčija, Francija in Velika Britanija so skupaj z ZDA, Rusijo in Kitajsko leta 2015 z Iranom sklenile sporazum, po katerem se je ta odpovedal dejavnostim za razvoj jedrskega orožja v zameno za ukinitev nekaterih gospodarskih sankcij.

Sporazum je ogrožen, potem ko so ZDA leta 2018 od sporazuma odstopile, vnovič uvedle sankcije in krepijo pritisk na Iran. Teheran zato postopoma odstopa od svojih zavez v sporazumu, vojaške napetosti z ZDA pa so v začetku leta pripeljale na rob vojaškega spopada.

Potem ko so ZDA od sporazuma odstopile in vnovič uvedle sankcije proti Iranu, je tudi Teheran postopoma obnovil dejavnosti bogatenja urana. Po več korakih v tej smeri je v začetku leta celo naznanil, da ne bo več spoštoval jedrskega dogovora, saj ocenjuje, da ga ta ne zavezuje več.

Sopodpisnice sporazuma Francija, Nemčija in Velika Britanija pa so zaradi iranskih kršitev nato sredi januarja sprožile mehanizem za reševanje sporov.