Macron je dejal, da upa na kar se da trden in tesen prihodnji odnos z EU. »Vendar to ne bo enak odnos, kot ga poznamo več desetletij. Hkrati ne moreš biti notri in zunaj. Britanci so se odločili za izstop iz EU. Ne bo več enakih nalog, niti enakih pravic,« je povedal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Odhod je označil za šok. »To je zgodovinski opozorilni znak, ki mora odmevati v vsaki državi, biti slišan po vsej Evropi in pri nas spodbuditi razmislek,« je Macron povedal v kratkem televizijskem nagovoru.

Poudaril je, da je do brexita prišlo, ker so države članice unije nagnjene k temu, da »Evropo naredijo za grešnega kozla za svoje lastne težave«. Brexit pa je omogočilo tudi dejstvo, da »nismo dovolj spremenili Evrope«. Dodal je, da »potrebujemo več Evrope«. Nemška kanclerka je brexit označila za globok rez. »Vendar pa želimo z Veliko Britanijo ostati tesen partner in prijatelj,« je poudarila.

Posvarila je pred intenzivnimi pogovori o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem. »Veliko bo odvisno od Britanije. Bolj kot se bo umaknila od pogojev enotnega trga, bolj se bo moral naš prihodnji odnos spremeniti,« je izpostavila.

Združeno kraljestvo bo opolnoči po 47 letih članstva vendarle zapustilo evropsko povezavo. Sledilo bo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem morata London in Bruselj doseči dogovor o prihodnjih odnosih. V tem obdobju, ki ga je možno podaljšati za največ dve leti, v odnosih med stranema ne bo večjih sprememb.