"Evropejci morajo skupaj doumeti, da se brez ustreznega pravnega okvirja lahko na svojem ozemlju kmalu soočijo z novo oboroževalno tekmo, morda tudi jedrsko," je izpostavil Macron v Parizu. Po brexitu je Francija edina jedrska sila v EU in to v času, ko so mednarodni sporazumi o omejevanju zalog jedrskega orožja vse bolj pod vprašajem.

Macron je povedal, da je Francija število svojih jedrskih konic že zmanjšala pod 300, zaradi česar od ostalih jedrskih sil lahko upravičeno zahteva konkretne ukrepe za postopno, verodostojno in preverljivo jedrsko razorožitev v svetu.

Izrazil je željo, da bi evropske države skupaj predlagale načrt za mednarodni nadzor nad orožjem

Evropske države je francoski predsednik tudi pozval, naj sodelujejo v morebitnih prihodnjih pogajanjih o jedrskem orožju in naj podpišejo morebitno prihodnjo pogodbo o tem. Kot je pojasnil, jedrsko orožje ogroža tudi ozemlje Evrope.

"Francija je prepričana, da je dolgoročna varnost v Evropi možna le s trdnim zavezništvom z ZDA," je še dejal Macron. "A naša varnost je neizogibno odvisna od večje sposobnosti samostojnega delovanja Evropejcev," je dodal.