Tri leta in sedem mesecev po referendumu o brexitu, ki je potekal 23. junija 2016, Velika Britanija drevi ob 23. uri po lokalnem času oziroma točno opolnoči po našem odhaja iz Evropske unije. Osemindvajseterica, kot ji dostikrat rečemo, bo postala sedemindvajseterica. Prvič v zgodovini se bo število članic EU zmanjšalo.

Izstop ne bo prinesel takojšnjega velikega pretresa, saj se z jutrišnjim dnem začenja enajstmesečno prehodno obdobje, v katerem se bo morala Velika Britanija vesti kot članica in spoštovati evropska pravila, vendar brez svojih predstavnikov v ustanovah EU in brez možnosti soodločanja. Prehodno obdobje je namenjeno sklenitvi sporazuma o prihodnjem sodelovanju. Britanska vlada premierja Borisa Johnsona trdi, da je to dovolj časa za sklenitev sporazuma za trgovinske odnose »brez carin in brez kvot«, ki ga zagovarja britanski premier. Evropska unija pa nasprotno meni, da se bo v tako kratkem času (dejansko naj bi se pogajanja začela marca, končala pa oktobra) zelo težko o vsem dogovoriti. V Britaniji kroži ideja o scenariju, po katerem bi lahko podpisali sporazum, tudi če se ne bi zmenili vsega, nerešene zadeve pa bi urejali kasneje. To bi britanski vladi omogočilo zavrnitev kakršnega koli podaljšanja prehodnega obdobja, saj vztraja pri največ enajstih mesecih, obenem pa bi to preprečilo, da se nocojšnji mehki brexit ne bi s 1. januarjem 2021 spremenil v trdega. Toda dejstvo je, da bi bilo prehodno obdobje do konca leta 2020 in s tem čas za sklenitev sporazuma o prihodnjih odnosih bistveno daljše, če bi se brexit zgodil takrat, ko je bil sprva predviden – 29. marca lani.

Vročica brexitske noči 

Jutro pred predvečerom brexita, kot mu nekateri rečejo, še ni jasno, kako bodo Britanci pričakali izstop iz Evropske unije. Tega je premier Boris Johnson pompozno razglasil za prelomen dogodek v zgodovini naroda, čeprav ga približno polovica naroda še vedno ne želi, ampak ga ravnodušno sprejema, in čeprav ga škotski del s protesti zavrača. Vemo, kaj naj bi se dogajalo nocoj, ne vemo pa, kako se bo. Napovedano slavje zagovornikov izstopa na parlamentarnem trgu, v bližini parlamenta in Big Bena, utegnejo zmotiti protesti evrofilov, čeprav jih je dolgotrajno sizifovsko upiranje brexitu izčrpalo. Zagovorniki izstopa, med njimi njihov nekdanji ključni kolovodja, zdaj premier Johnson, pa si želijo, da bi dogajanje spominjalo na pričakovanje novega leta. 

Farageeva zabava

Brexitska stranka evrofoba in danes še zadnji dan evropskega poslanca Nigela Faragea je vse Londončane in Britance povabila na Parlamentarni trg, kjer naj bi brexitska zabava trajala od pol desetih zvečer do četrt čez enajst (ne prav dolgo) ter se torej končala, ko bo Velika Britanija četrt ure zunaj Evropske unije. Napovedali so govore brexitarske smetane, zelo glasno ozvočenje, zabavo in razdeljevanje spominkov. Ta zabava naj bi bila, po Farageevih besedah, zabava vseh, ki so zaslužni za to »monumentalno zmago demokracije«. »Svet nas bo gledal, ker se po treh letih in pol bitke za uresničenje izida referenduma brexit dogaja. Pridružite se nam in ustvarite noč, ki se je bomo spominjali,« vabi Brexitska stranka, ki ji kljub vsem zaslugam za izstop iz EU na decembrskih volitvah spet ni uspelo osvojiti niti enega sedeža v parlamentu.

Pokvarjeni Big Ben kaže pravi čas

Vodilni brexitarji, med njimi Johnson, so si želeli, da bi Big Ben, slovita londonska ura, ki jo obnavljajo že od leta 2017, zvonil za brexit. Pa ne bo. Brexitarji so na Johnsonovo pobudo začeli zbirati denar za njegovo popravilo, ki naj bi stalo pol milijarde funtov, a je vodstvo parlamenta prepovedalo uporabo na tak način zbranega denarja, ko so zbrali približno tretjino in se izkazali za precej skope. Brexitski privrženci se bodo morali zadovoljiti s tem, da Big Ben že nekaj časa kaže enajsto uro, ko bo Britanija tudi zapustila EU. Ker znamenita ura ne bo odštevala sekund do brexita in ne bo zvonila, je Johnson brexitski veselici dodal praznično odštevanje časa na Downing Streetu 10. 

Od brexitskega light showa do kovancev

Čas do brexita bo odštevala na pročelje premierskega sedeža projektirana ura, s spremljajočim light showom, ki bo gotovo v barvah britanske zastave Union Jack. Osvetljena bodo tudi vsa bližnja vladna poslopja, na katerih naj bi plapolale britanske zastave. Johnson bo dobil prvega od kovancev za petdeset penijev, ki so jih skovali za brexitski dan.

Johnson pa bo danes vodil posebno sejo vlade nekje na revnem probrexitskem severu Anglije. Ta je njegovim konservativcem najbrž odločilno pomagal do velike zmage na decembrskih volitvah, ki je omogočila hitri brexitski epilog. Vlada naj bi tam razpravljala o širjenju blaginje in priložnostih za vse Združeno kraljestvo. Johnson napoveduje, da se bosta poslej cedila med in mleko.

Na večjem delu Otoka pa ni čutiti drugih čustev kot ravnodušnost tistih, ki so hoteli brexit, in sprijaznjenje tistih, ki ga niso hoteli. Velika izjema je Škotska, kjer je tako kot na Severnem Irskem večina glasovala proti brexitu. Škoti protestirajo in večina upa, da bo britanska ločitev od Evropske unije pospešila njihovo ločitev od Britanije. Boris Johnson je tudi zato deležen veliko kritik, da pripravlja diskotečno vročico brexitske noči v brexitsko še vedno nepobotani Britaniji.