Zgodovinski dan, žalostni dan, dan slovesa. Tako se je danes v evropskem parlamentu, kjer je s potrditvijo ločitvenega dogovora padla še zadnja ovira urejenemu brexitu, največkrat opisovalo petkov odhod Velike Britanije iz Evropske unije. Izstopni dogovor je s prepričljivo večino podprlo 621 poslancev, proti jih je bilo 49, vzdržanih 13. Že pred glasovanjem je britanska vlada zjutraj v Bruslju deponirala kopijo ratifikacijskih dokumentov ločitvenega sporazuma. Z evropskih institucij bodo v petek sneli britanske zastave, eno naj bi spravili v bruseljskem muzeju evropske zgodovine.

»Želim si, da bi ostali dobri prijatelji,« je Britancem v slovo dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in si zaželela predvsem dobro sodelovanje pri zaščiti planeta in razvojnih nalogah. Tako kot mnogim politikom v teh dneh je tudi njej pogled že segel v prihodnje mesece, ko bosta EU in Velika Britanija določali nove odnose tudi s sklepanjem trgovinskega dogovora. Leynova je Britancem ponudila najboljši možni sporazum, kakršnega ta čas z EU nima nihče – dogovor brez carin in kvot. Toda pogoj je, da bodo imela evropska in britanska podjetja enake možnosti poslovanja. Prav tako bo dogovor toliko boljši, kolikor bolj bo London spoštoval socialne pravice državljanov, kolikor večja bodo njegova jamstva za okolje in kolikor bolj se bo držal pravil konkurence.

Verhofstadt: Britanija se bo vrnila

»Danes ni dan glasovanja za ali proti brexitu. To je glasovanje za urejen izstop. Če bi danes lahko preprečili brexit, bi vam to prvi priporočil. Težko je gledati, kako velik narod odhaja. Dal nam je ogromno, dvakrat so dali kri v svetovnih vojnah, da so osvobodili Evropo,« so čustva obžalovanja prevevala parlamentarnega koordinatorja za brexit Guya Verhofstadta. Dejal je, da je k brexitu prispevala tudi Evropska unija s priznavanjem izjem pri zakonodajah in rabatov na vplačila v proračun. Zaključil pa je v spodbudnem tonu. Prepričan je, da se bodo Britanci vrnili: »To glasovanje ni zbogom, ampak zgolj na svidenje.«

Medtem ko so tudi številni britanski poslanci obžalovali slovo, si je vodja stranke Brexit Nigel Farage še zadnjič prislužil opomin zaradi nespoštovanja pravil parlamenta. »Vem, da nas boste pogrešali, vendar vam bomo pomahali v slovo,« je zaključil še en protievropski govor in s svojimi poslanci pomahal z britanskimi zastavicami. Nacionalni simboli so v dvorani evropskega parlamenta prepovedani. »To je točka brez vrnitve. Ko vas bomo zapustili, se ne bomo več vrnili,« je zagotovil Farage.

Zeleni pustili prižgano luč

Z odhodom Velike Britanije odhaja tudi njenih 73 evropskih poslancev, saj država nima več pravice sodelovati v evropskih institucijah. V poslanskih skupinah so se danes poslavljali od britanskih kolegov, po licih so spolzele tudi solze. Pri skupini socialistov in demokratov so se od kolegov iz laburistične stranke poslovili z zagotovili, da odhod Britanije še ne pomeni dokončnega slovesa. V skupini Prenovimo Evropo so izmenjevali darila in spominke na skupne kampanje. Poslancem so podarili evropsko zastavo z upanjem, da bo nekega dne spet tudi uradna zastava Britanije. Žalostni so bili tudi Evropski zeleni in zatrjevali, da bodo pustili v parlamentu goreti luč, ki naj bi britanske prijatelje slednjič pripeljala spet domov – v EU.