Nadškofa Justin Welby in John Sentamu sta prevzela odgovornost za diskriminatorno izjavo. »Zelo nam je žal in se zavedamo, kakšno nesoglasje in bolečino so povzročile te besede.«

Smernice z navodili za zakonsko življenje, ki jih je izdala istoimenska cerkev, se imenujejo »Civilna partnerstva – za istospolne pare in pare nasprotnega spola«. Ima 35 točk, sporna pa je 9., kjer spolne odnose, ki niso heteroseksualni, označuje kot neizpolnjujoče namenov, ki jih ima Bog za človeška bitja.

V okviru Anglikanske cerkve poteka projekt z naslovom »Živeti v ljubezni in veri«, kjer je bila omenjena tema tudi obravnavana. Sporen komentar je tako le nadaljnje utrdil tradicionalno doktrino in njen pogled na zakonsko zvezo ter spolne odnose. Z izjavo so se strinjali predvsem konzervativni pripadniki cerkve.

Po drugi strani pa so besede zelo razočarale cerkvene podpornike LGBT+ pravic. »Hvaležna sem za opravičilo, vendar je potrebno nekaj več kot le to. Cerkev se je s tem močno osmešila,« je povedala Jayne Ozzane, ena izmed vodilnih aktivistk za pravice LGBT+ v cerkvi.

Zaradi incidenta s smernicami ne želi biti asociiranih že več škofov te cerkve, ki so razočarani in složni, da je takšen nauk neprimeren.