Katalonski predsednik Quim Torra je v sredo napovedal sklic predčasnih volitev. Odločitev ni presenetljiva glede na napetosti in nesoglasja med vladajočimi strankami v Kataloniji glede strategije v odnosih z Madridom, ki so se zdaj le še povečali. Točen datum razpisa volitev še ni določen, znan naj bi bil po sprejetju pokrajinskega proračuna, o katerem niso glasovali že od leta 2017.

Do razpada katalonske koalicije je pripeljalo politično nesoglasje med vladajočima nacionalističnima strankama, bolj konservativno Skupaj za Katalonijo (JxCat) in levosredinsko Republikansko levico (ERC). Napetost je že dolgo prisotna predvsem zaradi strategije za odcepitev in razglasitev katalonske neodvisne države. Kaplja čez rob je bila ponedeljkova odločitev predsednika katalonskega parlamenta Rogerja Torrenta (ERC) o spoštovanju odredbe španske volilne komisije, da se Torri (JxCat) odvzame poslansko mesto. To odredbo je potrdilo špansko vrhovno sodišče minuli teden. Katalonsko višje sodišče pa je Torri 3. januarja dodatno prisodilo prepoved opravljanja javnih funkcij za leto in pol. Tako odvzem poslanskega mesta kot prepoved opravljanja javnih funkcij sta ga doletela na podlagi obtožbe, da med volilno kampanjo aprila lani ni pravočasno odstranil nacionalističnih simbolov iz javnih ustanov, kot je odredila španska volilna komisija.

Sanchez prestavil resne pogovore

Sodbi sicer nista pravnomočni, saj je še možnost pritožbe. A je špansko vrhovno sodišče minuli teden odločilo, da mora katalonski parlament Torro nemudoma izločiti kot poslanca, z opozorilom, da bo vodstvo parlamenta sicer obtoženo neposlušnosti. V ponedeljek sta se Torra in vodstvo JxCat na razširjeni parlamentarni seji temu uprla, predsednik parlamenta Torrenta in poslanci stranke ERC pa niso ugodili njihovi zahtevi po podpori in so Torri odvzeli poslanski mandat, so ga pa potrdili za predsednika Katalonije, o čemer bo prav tako v prihodnosti odločalo špansko vrhovno sodišče. Kljub temu je Torra vztrajal, da ne bo spoštoval odvzema mandata in bo še naprej opravljal delo poslanca. Predsednik parlamenta je odvrnil, da v tem primeru njegov glas ne bo upoštevan. Poslanci JxCat so zatem bojkotirali glasovanje in seja je bila prekinjena.

Po vrsti medsebojnih obtoževanj je Torra v sredo na tiskovni konferenci dejal, da je »institucija predsedstva ostala brez zaščite, kar postavlja pod vprašaj katalonsko vlado; ponovno moramo vzpostaviti enotnost, ki se je danes zlomila. To obžalujem.« Dejal je, da je treba Katalonijo postaviti nad strankarske interese in da svoj mandat končuje, datum predčasnih volitev pa bo določil po sprejetju katalonskega proračuna. To je nujna naloga, ki jo mora opraviti parlament, saj katalonska vlada od leta 2017 le podaljšuje star pokrajinski proračun.

Torra je tudi potrdil, da se bo 6. februarja sestal s španskim premierjem Pedrom Sanchezom v okviru pogovorov za reševanje katalonske krize, kar je v začetku leta izposloval ERC v zameno za podporo Sanchezovi vladi. Sanchez je včeraj potrdil, da se bo s Torro srečal, a dodal, da vsebinskih pogovorov o reševanju katalonske krize ne bo pred izvedbo tamkajšnjih volitev.

Torri se zdaj napoveduje konec politične kariere. Kdaj se mu bo iztekel mandat predsednika Katalonije, je odvisno od časa, ki si ga bo vzelo špansko vrhovno sodišče za obravnavo njegove pritožbe zoper sodbo višjega katalonskega sodišča o prepovedi opravljanja javnih funkcij zaradi neposlušnosti. To lahko traja od dva do šest mesecev. Vsi pa so prepričani o potrditvi sodbe, kar bi pomenilo, da bi moral Torra takoj zapustiti predsedniški položaj in ne bi smel kandidirati za poslanca. Vprašanje je le, ali bo končna razsodba podana pred parlamentarno obravnavo proračuna in pred določitvijo datuma volitev ali za tem. Če bo prej, bo moral katalonski parlament izbrati novega začasnega predsednika, ki bo imel pooblastilo za sklic volitev. Ob tem ni dvoma, da deluje špansko pravosodje politično in bo zato tempiralo zadevo na želene učinke.