Šlo je za prvi oziroma konstitutivni sestanek pogajalskega omizja med madridsko in katalonsko vlado v zvezi z reševanjem nastale krize, ki ga podpirajo tako španske kot katalonske levosredinske stranke. Po triurnem pogovoru med delegacijama so napisali skupno izjavo, da so na prvem sestanku prišli do ugotovitve, da je spor politične narave in da je zato treba najti politično rešitev. Odločili so se za nadaljevanje dialoga in mesečno sestajanje delegacij izmenično v Madridu in Barceloni, da bi našli odgovore na posamezna vprašanja.

V začetku januarja je omizje izposlovala katalonska nacionalistična vladna stranka Republikanska levica (ERC) v pogajanjih s Špansko socialistično delavsko stranko (PSOE). V zameno je 13 poslancev ERC v španskem parlamentu pripomoglo k izvolitvi Sanchezove vlade z relativno večino tako, da so se vzdržali glasovanja. Z drugimi besedami, španska levosredinska koalicija je odvisna od podpore katalonskih nacionalistov, še zlasti republikanskih poslancev.

Desna opozicija proti dialogu

Proti vsakršnemu političnemu dialogu pa je španska desna in skrajno desna opozicija, medtem ko v Kataloniji desna nacionalistična vladna stranka Junts per Catalunya (JxCat) s Torro in Puigdemontom na čelu v odnosu do partnerske vladne stranke ERC taktizira glede na dnevnopolitične potrebe.

Današnjega srečanja ni bilo lahko doseči. Na sestanku 6. februarja v Barceloni sta katalonski voditelj Torra in španski premier Sanchez izrazila namero, da se bosta uskladila glede vsebine pogovorov in datuma prvega sestanka udeležencev omizja. Glede vsebine pogovorov je španski premier predlagal 44 tem, za Torro pa so bile sprejemljive samo tri – pravica Kataloncev do samoodločbe, konec represije in amnestija za devet lani obsojenih katalonskih politikov, ki prestajajo večletne zaporne kazni. Zahteva Torre je bila tudi prisotnost mednarodnega posrednika na pogajanjih, ki bo porok za dogovorjeno, kar pa Sanchez zavrača, tako kot sklic katalonskega referenduma.

Zapletalo se je tudi pri sestavi osemčlanske delegacije na vsaki strani. Po dogovoru naj bi jo sestavljali samo člani vlade, kar je španska stran tudi izpolnila in vključila samo ministre, medtem ko se katalonska stran tega ni držala. Njeno delegacijo sestavljajo poleg Torre še podpredsednik katalonske vlade Pere Aragones iz stranke ERC ter dva ministra in štirje poslanci iz vladnih strank ERC in JxCat. Med slednjimi sta tesna sodelavca bivšega katalonskega predsednika Puigdemonta, ki želi iz svojega azila v Belgiji imeti odločilno besedo v stranki JxCat in tudi na pogajalskem omizju. V delegacijo sta bila imenovana njegov nekdanji šef kabineta Jose Rius in poslanka Elsa Artadi. Španski socialisti so ob tem izrazili svoje nezadovoljstvo, a je Sanchez na koncu popustil in sprejel sestavo katalonske delegacije, rekoč, da je pomembno predvsem, da sploh pride do prvega sestanka in začetka pogovorov.

Vzporedno s tem potekajo še druge politične igre. Zaradi napovedanih predčasnih volitev v Kataloniji se stranki JxCat in ERC potegujeta za vodilno vlogo v poskusu osamosvajanja. Na drugi strani španska vlada nujno potrebuje podporo poslancev ERC, in to že jutri, ko naj bi v španskem parlamentu odločali o vladnem predlogu glede državnega proračunskega primanjkljaja. Sanchez je v španskem parlamentu povedal, da bodo pogovori, ki so začeli danes, »težki, dolgotrajni in zapleteni«.