Težko pričakovani polfinale med ikonama moškega tenisa je postregel s sanjskim prvim nizom, v katerem smo videli vse, kar lahko ponudi moderni tenis. Na trdi melbournški podlagi je bila prva ura tenisa v znamenju nezanesljivih iger na začetni udarec. Roger Federer, ki je otvoril srečanje, se je takoj znašel v težavah z 0:30 in nato pri 15:40 Novaku Đokoviću ponudil dve vezani break žogici. Švicar je zdržal in si potem v drugi igri sam vzel to, kar ni uspelo nasprotniku (2:0).

Srb ni ostal dolžan dolgo, že v tretji igri je odvzel Federerjev servis. Ko se je zdelo, da bomo nato vendarle videli nekoliko običajnejši potek trdih podlag, se švicarski maestro s tem pač ni strinjal. Do četrte igre je nabral že 10 winnerjev in znova pobegnil v prednost ter nato vse skupaj potrdil s pravzaprav prvo zanesljivo igro na začetni udarec (4:1). Ne glede na vodstvo pa je bila velika večina iger še naprej v znamenju break priložnosti. Gledali smo pretežno srednje dolge izmenjave, v katerih niso manjkali odlični passing udarci, tipični Đokovićevi servis returni pod noge in winnerji z loparja Švicarja, ki se mu je roka skrajšala v deveti igri, ko na svoj servis ni zabeležil niti točke (4:5).

Đoković se je rešil, pritisnil na plin, imel v 11. igri pri 15:40 na servis nasprotnika dve vezani in skupno tri break priložnosti, a je Fedex ohranil zbranost, čeprav je imel še naprej precej nizek odstotek prvega servisa. Podaljšana igra se je po novi suvereni Đokovićevi igri zdela povsem samoumeven zaključek fantastičnega niza. Ni pa bila 13. igra nato tako bombastična kot tenis, ki je pripeljal do nje. Nole je oddal vsega eno točko in z piko na i z glasnim krikom in dvignjeno pestjo pozdravil množico zbrano v Rod Laver Areni.

Po izenačenem prvem nizu pobudo prevzel Đoković

Naslednja dva niza sta bila bistveno manj dramatična, drugo dejanje se je zlomilo šele v deseti igri, ko se je po Federerjevi napaki na mreži Đokoviću v obliki break žogice ponudila priložnost za osvojitev niza. Švicar je napadel ob prednosti Srba, a je ta ujel sicer zelo dobro skrajšano žogo in z zahtevno diagonalico povedel 2:0 v nizih.

Tretji niz je bil podoben, a je tudi na 50. srečanju namesto švicarskih winnerjev prevladal srbski neponovljivi return. Odločilna je bila šesta igra, ko je Nole povedel s 4:2, zatem pa s suverenima servisnima igrama po dveh urah in 18 minutah srečanje pripeljal do zmagovitega konca. V medsebojnih tekmah ima Srb sedaj 27 zmag, Švicar pa je pri 23.

»Spoštovanje Rogerju, da je prišel na igrišče, ko je bil očitno poškodovan in niti blizu svoje ravni v smislu gibanja po igrišču. A začel je zelo dobro in bil sem zelo živčen. Zame je bilo zelo pomembno, da sem osvojil prvi niz. Psihično sem se za tem nekoliko sprostil,« je dejal branilec naslova po zmagi, s katero se je prebil v svoj 26. finale na turnirjih velike četverice. V nedeljskem finalu bo lovil rekordno osmo zvezdico na grand slamih v Melbournu, hkrati pa mu nedeljska zmaga v finalu spet prinaša tudi prvo mesto na lestvici ATP. Nasprotnika bo dobil jutri, ko se bosta udarila Avstrijec Dominic Thiem, ki je v četrtfinalu izločil prvega nosilca Rafaela Nadala, in Nemec Alexander Zverev, ki je doslej na turnirju oddal zgolj en samcat niz.