Facebook je v zadnjem četrtletju lani presegel napovedi in pričakovanja glede rasti dobička in prihodkov ter tudi števila naročnikov na svoje storitve. Vendar pa so se delnice družbe v podaljšanem borznem trgovanju v sredo po objavi rezultatov pocenile za 7,32 odstotka na 206,88 dolarja. Razlog ni jasen. Nekateri analitiki menijo, da so morda nekateri prodajali delnice, ker so jih zaskrbeli visoki stroški. Ti so v zadnjem četrtletju lani v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2018 narasli za 34 odstotkov na 12,22 milijarde dolarjev. Drugi spet menijo, da so se delnice Facebooka kljub vsem težavam v zadnjem času lepo dražile in so vlagatelji pač pobrali dobiček.

Facebook je povečal čisti dobiček za sedem odstotkov na 7,35 milijarde dolarjev oziroma 2,38 dolarja na delnico. Prihodki so narasli za 25 odstotkov na 21,1 milijarde dolarjev. Večina prihodkov je prišla od oglasov; ti prihodki so narasli za 25 odstotkov na 20,74 milijarde dolarjev. Facebook je sporočil, da ima sedaj 2,89 milijarde uporabnikov vsaj ene od svojih spletnih aplikacij ali platform (Facebook, WhatsApp, Instagram ali Messenger) na mesec oziroma 2,26 milijarde na dan.

Microsoft presegel pričakovanja

Ameriški računalniški velikan Microsoft je v zadnjem četrtletju lani presegel napovedi analitikov glede rasti dobička in prihodkov in vlagatelji Wall Streeta so z nakupi podražili delnice uspešnega podjetja. Rezultati dokazujejo, da je Microsoft uspešen v dvoboju z Amazonom glede storitev v oblaku. Microsoft je glede oblaka od Amazona uspešnejši morda tudi zaradi politike, saj je Amazonu pred nosom iztrgal deset milijard dolarjev vredno pogodbo za vzpostavitev teh storitev za Pentagon, potem ko se je ameriški predsednik Donald Trump od izvolitve naprej znašal nad ustanoviteljem Amazona Jeffom Bezosom zaradi poročanja časopisa Washington Post, ki je v Bezosovi lasti. Amazon toži in zahteva nov razpis zaradi Trumpovega vpletanja.

Microsoft je v zadnjem četrtletju lani dobiček povečal za 36 odstotkov na 11,6 milijarde dolarjev, čisti dobiček na delnico pa je navrgel 1,51 dolarja. Prihodki so od zadnjega četrtletja 2018 narasli za 14 odstotkov na 36,9 milijarde dolarjev. Delnice Microsofta so se v podaljšanem borznem trgovanju po objavi rezultatov podražile za 3,25 odstotka na 173,50 dolarja. Četrtletni prihodki od storitve oblak Azure so pri Microsoftu narasli za 62 odstotkov, čeprav je to manj, kot je znašala rast v zadnjem četrtletju 2018 (76 odstotkov). Microsoft ima segment, ki mu pravi komercialni oblak, kar je mešanica Azura in operacijskih sistemov na osnovi oblaka, in prihodki le-tega so narasli z devetih milijard na 12,5 milijarde dolarjev.

Tesla pomiril vlagatelje

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v zadnjem četrtletju lani ustvaril 105 milijonov dolarjev čistega dobička, kar je 25 odstotkov manj kot v enakem obdobju predlani, je pa drugo zaporedno dobičkonosno trimesečje, kar so vlagatelji pozdravili in potisnili delnice višje. Družba je sicer v celotnem letu poslovala z izgubo. Prihodek od prodaje je v zadnjem četrtletju dosegel 7,38 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju predlani in nad pričakovanji analitikov. V celotnem letu je družba beležila 862 milijonov dolarjev izgube, potem kot je minus leto prej znašal 976 milijonov dolarjev.

Rast dobička tudi v H&M

Švedski prodajalec tekstila Hennes & Mauritz (H&M) je v četrtletju med septembrom in novembrom ustvaril 4,21 milijarde kron (396 milijonov evrov) čistega dobička, kar je 18 odstotkov več kot v enakem obdobju predhodnega leta. Družba je ob objavi poslovnih rezultatov napovedala menjavo v upravnem odboru. H&M je prihodke od prodaje v minulem trimesečju povečal za pet odstotkov na 61,6 milijarde kron (5,82 milijarde evrov).

Sporočili so, da se bo po 20 letih na lastno željo maja iz upravnega odbora umaknil Stefan Persson, ki ga bo zamenjal njegov sin Karl-Johan Persson. »Normalno je, da po toliko letih ta položaj prepustim Karl-Johanu, ki je že več kot deset let izvršni direktor,« je pojasnil Stefan Persson, ki je sicer največji lastnik skupine.