Zuckerberg: Tudi mi si želimo davčne reforme

»Tudi mi si želimo davčne reforme in vesel sem, da se OECD s tem ukvarja,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij Zuckerberg dejal v objavljenih delih govora, ki ga bo imel v soboto na varnostni konferenci v Münchnu v Nemčiji.

»Sprejemamo, da bi lahko nova pravila pomenila, da bomo morali v prihodnje plačevati več davka, in to v različnih državah,« je dodal.

V Evropi je Francija gonilna sila za novo obdavčitev internetnih velikanov. Pariz je lani uvedel nacionalni digitalni davek, ki v glavnem obremenjuje ameriška podjetja, kot sta Google in Facebook. ZDA so davek označile kot diskriminatoren. Sta se pa obe državi prejšnji mesec dogovorili, da si bosta prizadevali za davčni okvir na svetovni ravni, ki bi ga oblikovali v OECD, Francija pa je pobiranje davka odložila do decembra 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

OECD: Davčne spremembe bi lahko prinesle okoli sto milijard dolarjev

Načrt OECD naj bi predvideval, da bodo mednarodna digitalna podjetja plačevala več davka v državah, kjer ustvarjajo prihodke. OECD je v izjavi, objavljeni v četrtek, navedla, da bi lahko davčne spremembe, o katerih razpravljajo, prinesle dodatne štiri odstotke davka od dohodka pravnih oseb oz. okoli sto milijard dolarjev.

»Cilj je zagotoviti, da bodo lahko multinacionalke v državah, kjer trajno in pomembno poslujejo, niso pa fizično prisotne, obdavčene,« je po navedbah AFP zapisala OECD.

To bi lahko pomenilo konec prakse, do katere prihaja v Evropi, kjer imajo multinacionalna internetna podjetja, ki delujejo v več državah, sedeže na območjih z nizko obdavčitvijo, kot sta Luksemburg in Irska, navaja AFP.