Predstavnik okoljevarstvenikov je pojasnil, da bosta aktivista v krošnji drevesa ostala toliko časa, dokler jim sodišče ne bo prisluhnilo.

Za protest sta se odločila, ker je sodišče v četrtek ameriški družbi Tesla dovolilo, da nadaljuje z deli, ki jih je začasno prekinilo v soboto. Prepričana sta, da Tesla nezakonito pripravlja teren za tovarno, saj še nima dokončnega dovoljenja za gradnjo.

Okoljevarstveniki opozarjajo, da bi posek, ki je po Teslinih načrtih neizogiben del graditve tovarne, povzročil nepopravljivo škodo za rastline, živali in tudi ljudi na širšem območju.

Približno 300 hektarjev veliko zemljišče z 92 hektarji gozda želi ameriški proizvajalec električnih avtomobilov, ki je zanj po neuradnih podatkih odštel 41 milijonov evrov, za gradnjo objektov pripraviti do konca februarja.

V nemški tovarni, ki naj bi po neuradnih informacijah zagotovila do 7000 novih delovnih mest, bodo izdelovali avtomobile, baterije in pogonske sklope. Začetek proizvodnje je družba lani napovedala za julij 2021.