V skupini TPV, ki se vse bolj uveljavlja kot razvojni dobavitelj na globalnem trgu avtomobilske industrije, že deset let sistematično razvijajo, spodbujajo in nagrajujejo inovativno razmišljanje zaposlenih. Število inovativnih idej med nekaj več kot 1200 zaposlenimi iz leta v leto raste, v zadnjem letu so tako podali 3,3 predloga na zaposlenega, leto prej 3,1. Povedano drugače, vsak delovni dan v zadnjem letu so zaposleni podali skoraj trinajst idejnih predlogov.

Svoje aktivnosti in dosežke na področju inovativnosti skupina TPV vsako leto predstavi na januarski prireditvi Dan inovativnosti. Letošnja prireditev je bila v znamenju pametnih tovarn prihodnosti. Med drugim so predstavili pet modulov za pametne tovarne, razvili so jih sami in te dni začeli tudi tržiti.

Z avtomatizacijo procesov do bolj »zdravih« delovnih pogojev

Nagradili so tudi tri izbrane predloge, med njimi univerzalno robotsko »bin picking« celico, ki si je prislužila nagrado kot najkoristnejši ekipni predlog. Kot pojasnjuje Boštjan Piletič iz omenjene ekipe, gre za modul pametne tovarne prihodnosti, ki omogoča pobiranje kosov v raztresenem stanju. »Sistem oziroma 'bin picking' celica avtomatsko, preko vgrajene umetne inteligence, kamer, programske opreme za tridimenzionalno prepoznavanje, prepozna prostorsko orientirane kose, poda algoritem, po katerem bo sistem ta kos pobral, in ga iz zaboja iz neurejenega stanja odloži v urejeno okolje, ki je lahko bodisi končna pozicija bodisi vmesna pozicija za preprijem,« pojasnjuje Piletič.

Takšen na videz precej zapleten sistem avtomatizira proces, ki se v večini primerov opravlja ročno. »Pri tem gre za prihranek časa in denarja, predvsem pa sistem rešuje ergonomsko zahtevne procese, ki jih operaterji trenutno izvajajo ročno. In ker so ponavljajoči, so lahko v serijski proizvodnji tudi zelo zahtevni.«

Z inovativnimi predlogi do prebojnih rešitev

Po besedah direktorja razvojno-prodajnega sektorja v TPV Krunoslava Šimraka število inovativnih predlogov iz leta v leto raste, toda poudarka ne dajejo številu, ampak predvsem kakovosti teh predlogov. »Poleg izboljšanja delovnih pogojev za zaposlene s tovrstnimi inovativnimi predlogi pridemo do prebojnih rešitev, kot so denimo prav moduli za pametne tovarne, ki jih lahko na našem poligonu v poslovnih enotah zaženemo in nato tržimo na odprtem trgu.«

Del svojih inovativnih rešitev TPV s pridom uporablja v svojih obratih, predvsem na Veliki Loki, prava pametna tovarna pa že nastaja v poslovni coni Brezina v Brežicah, kjer bodo na podlagi poslov z BMW, Volvom in drugimi proizvajalci izdelovali različne jeklene izdelke. Po besedah predsednika in direktorja družbe Marka Gorjupa naj bi novo brežiško tovarno, vredno skoraj 50 milijonov evrov, ki jo je država podprla s 6,5 milijona evri, večinoma opremili še letos, ko naj bi stekla tudi prva serijska proizvodnja. V njej naj bi delo v prihodnjih letih dobilo vsaj 50 ljudi, od tega 20 visoko izobraženih strokovnjakov s področja tehnologij, robotike in avtomatizacije.