Britanska letalska družba British Airways je z današnjim dnem odpovedala vse svoje lete na in s Kitajske. Za ta korak se je odločila, potem ko je britansko zunanje ministrstvo sporočilo, da odsvetuje vsa nenujna potovanja v drugo največje gospodarstvo na svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

V podjetju so dejali, da varnost potnikov in kabinskega osebja postavljajo na prvo mesto. British Airways sicer z londonskega letališča Heathrow dnevno leti v Šanghaj in Peking.

Vse lete je preklical tudi največji letalski prevoznik v jugovzhodni Aziji po velikosti flote, indonezijski Lion Air Group. Začasno bo letalske poti prekinil s 1. februarjem, so pojasnili v podjetju. Kot so še dodali, se ukrep nanaša na več deset letov v 15 kitajskih mest.

Indonezija sicer vsako leto privabi več kot milijon kitajskih turistov, poleg tega pa nudi tudi delo več deset tisoč kitajskim delavcem.

Ruska letalska družba Urals Airlines je medtem ustavila ponudbo nekaterih letov v Evropo, ki veljajo za privlačne med kitajskimi turisti. Med njimi so leti v Pariz in Rim.

Iz japonskega avtomobilskega velikana Toyota so sporočili, da bodo njihove štiri tovarne vozil zaradi virusa na Kitajskem zaprte vsaj do 9. februarja. Trenutno proizvodnja stoji zaradi praznikov ob novem letu, ki ga Kitajci praznujejo po lunarnem koledarju, a bi morala steči že zgodaj februarja.

Kot so pojasnili v avtomobilski družbi, so odločitev danes sprejeli zaradi več razlogov, med drugim na podlagi navodil lokalnih in regionalnih oblasti, pa tudi zaradi zapletov pri dobavi delov. Zdaj bodo dogajanje skrbno spremljali in se nato odločili, kako naprej, so dodali.

Japonski proizvajalec motorjev Honda pa je že potrdil, da bo prestavil vnovičen zagon proizvodnje v svojih dveh tovarnah motorjev na Kitajskem na 8. februar.

V podporo prizadevanjem kitajskih oblasti, da zajezijo širitev virusa, je polovico od svojih skoraj 4300 poslovalnic na Kitajskem zaprla tudi veriga ameriških kavarn Starbucks. V podjetju, za katerega Kitajska predstavlja drugi največji trg, pričakujejo, da bo zaradi virusa prizadeto njihovo poslovanje.

Podjetja na Kitajskem tudi sicer svojim zaposlenim svetujejo, naj delajo od doma ali sploh ne, ponujajo tudi podaljšane počitnice.

Najhuje pa bo gospodarstvo gotovo trpelo v Wuhanu, kjer je virus izbruhnil. Tam so odpovedane vožnje s hitrimi vlaki, zaprte so turistične znamenitosti, kinodvorane so prazne. Močno bodo prizadete vse tri omenjene dejavnosti: železnice, turizem in filmska industrija.

V mestu ima poslovalnice okoli 160 japonskih podjetij, skupaj s kitajskimi partnerji tam poteka tudi proizvodnja vozil koncernov, kot sta General Motors in Renault.

Wuhan prispeva okoli 1,6 odstotka kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP).