»Po več mesecev poskusov, da bi rešili spor glede plač, nam je izjemno žal, da je prišlo do tega,« je sporočila letalska družba. Poudarili so, da so se pripravljeni vrniti za pogajalsko mizo z Združenjem britanskih pilotov (Balpa).

Slednje je bilo z informacijami glede stavke zelo skopo, zato letalska družba ni mogla oblikovati ekip za današnje delo. »Nikakršnih možnosti predvidevanja nismo imeli, zato nismo imeli druge možnosti kot odpovedati skoraj vse lete,« so poudarili v British Airways. Po ocenah britanskih medijev bi lahko šlo za okoli 1500 letov, prizadetih bi lahko bilo okoli 145.000 potnikov.

Stavka je napovedana tudi za torek. Če se bo spor glede plač nadaljeval, naj bi piloti z dela odkorakali tudi 27. septembra, grozijo pa tudi s stavko v času zimskih počitnic.

Gre za sploh prvo stavko pilotov v zgodovini družbe, potem ko je v preteklosti že stavkalo kabinsko osebje. Kljub pogajanjem z vodstvom družbe o zvišanju plač piloti dogovora niso dosegli niti po osmih mesecih. Nazadnje so zavrnili ponudbo vodstva za postopno zvišanje plač za 11,5 odstotka v treh letih. Med drugim zahtevajo udeležbo pri dobičku, kot jo imajo direktorji družbe.

Iz združenja so pred začetkom stavke sporočili, da je bila stavka zadnji od ukrepov, ob tem pa so opozorili, da se piloti »žrtvujejo« že vrsto let. Balpa ocenjuje, da bi stavka prevoznika stala okoli 40 milijonov funtov (44 milijonov evrov) dnevno.