Inkubacijska doba novega virusa je povprečno 5,2 dneva, a se med bolniki močno razlikuje. Kitajski strokovnjaki so v članku, objavljenem v medicinskem časopisu New England Journal of Medicine, navedla, da so do teh ugotovitev prišli med 14-dnevnim opazovanjem ljudi, ki so bili izpostavljeni virusu. Njihova ocena, za katero priznavajo, da je nenatančna, temelji na opazovanju desetih ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljkovi posodobljeni informaciji sporočila, da je inkubacijska doba novega koronavirusa med dva in deset dni, preden izbruhnejo simptomi, kot so vročina, kašelj in oteženo dihanje.

Kitajski strokovnjaki so poleg tega preučevali 425 bolnikov, da bi dognali še dve temeljni značilnosti izbruha. Ugotovili so, da se je od pojava virusa decembra lani v Wuhanu število primerov podvojilo vsakih 7,4 dneva. Ocenili so tudi, da je vsaka okužena oseba nato okužila 2,2 drugi osebi. Raziskovalci so ugotovili še, da do prenosa virusa s človeka na človeka prihaja od sredine decembra.

Kitajski strokovnjaki so prišli do podobnih ugotovitev kot nizozemska ekipa, ki je ugotovila, da je inkubacijska doba novega virusa 5,8 dneva.

Zabeležili največ smrtnih žrtev v enem dnevu

Omenjeno število mrtvih je najvišje v enem dnevu od izbruha virusa. Od okuženih jih je 1239 v kritičnem stanju, poroča agencija Reuters. Od 170 smrtnih primerov so jih 162 zabeležili v provinci Hubei, kjer se nahaja mesto Wuhan, kjer se je pred mesecem dni virus prvič pojavil. Izven Kitajske so doslej potrdili okoli 80 primerov okužb z virusom v okoli 20 državah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Japonske, kamor sta se iz Wuhana vrnili že dve skupini japonskih državljanov, so sporočili, da so pri treh osebah ugotovili okužbo z virusom. V državi imajo tako sedaj 11 primerov. Peti primer okužbe so zabeležili tudi v Franciji.

Na evakuacijo iz Wuhana medtem čaka približno 600 državljanov 14 članic EU. Prvi letali naj bi odpotovali danes. Na prvem letalu naj bi bilo 250 francoskih državljanov.

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se bodo zaradi vse večjega širjenja virusa v tujini danes v Ženevi na novem izrednem sestanku odločali, ali izbruh novega koronavirusa predstavlja grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Pred tednom dni še niso bili tega mnenja, čeprav so bili zelo razdeljeni. Medtem se je virus razširil tudi v Evropo, na Kitajskem pa vsakodnevno poročajo o pomembnem povečanju števila okuženih.