Vse od začetka leta 2018 pa do torka je v osrčju naše države in pri naših sosedih delovala dobro organizirana mednarodna kriminalna združba, ki jo je po navedbah hrvaškega časnika Jutarnji list v sodelovanju s 33-letnim državljanom Hrvaške in BiH vodil Slovenec. Prepovedano drogo so proizvajali in prodajali na območju Slovenije, Hrvaške, Avstrije, drugih evropskih držav in nekaj držav Južne Amerike.

Različna mamila, gre za kokain, heroin, MDMA (ekstazi), marihuano, hašiš in metamfetamin (Crystal Meth) so tihotapili iz tujine, amfetamine pa v večjih količinah izdelovali sami. »Te so lahko v neomejenih količinah proizvajali v Sloveniji, nato pa jih preprodajali na območju Slovenije in tudi v tujino,« je pojasnil vodja ljubljanskih kriminalistov Stojan Belšak. Kriminalisti in policisti so v sklopu dve leti trajajoče preiskave odkrili več skladišč droge v Ljubljani. »A ni šlo za stalno lokacijo. To so namreč večkrat menjali, tako govorimo o več lokacijah po Ljubljani in okolici,« je potrdil. Drogo so skladiščili tudi na Hrvaškem. Po poročanju hrvaškega časnika so imeli kriminalci »sedež« ravno v naši prestolnici, od tod pa nadzirali proizvodnjo droge ter jo pošiljali naprej po Evropi.

V zaključni akciji sodelovalo 460 policistov

Obširna, dve leti trajajoča mednarodna kriminalistična preiskava, v kateri so sodelovali tudi s hrvaškimi in drugimi tujimi organi, je vrhunec doživela s torkovo zaključno akcijo, v kateri je sodelovalo kar 460 slovenskih kriminalistov in policistov različnih enot državne, regionalne in lokalne policije. V 47 hišnih preiskavah na območju Ljubljane, Celja in Maribora so zasegli 120 kilogramov amfetaminov, več deset kilogramov drugih drog, več tisoč tablet ekstazija, pripomočke za izdelavo in pakiranje drog, sestavine za to, prirejene za prostore za gojenje droge, več kosov orožja in nabojev ter več kot 150 tisoč evrov, ki so jih osumljenci zaslužili z nezakonito prodajo droge. Aretirali so tudi 20 oseb, od katerih so dve po zaključku hišnih preiskav izpustili. Policisti in kriminalisti so zbrali dokaze, da je 45 članov kriminalne združbe v dveh letih v Sloveniji izvršilo kar 48 kaznivih dejanj, povezanih z drogo.

O koordinirani mednarodni akciji je že v torek pozno zvečer poročal hrvaški Jutarnji list. Sodeč po zapisu so organi različnih držav člane združbe podrobneje spremljali kar dve leti, po sodni odredbi pa celo snemali njihove telefonske pogovore in jim sledili. Mreža tihotapcev naj bi se razprostirala po več državah – Hrvaški, Sloveniji, Češki, Nemčiji, Avstriji, Italiji, BiH, Španiji. Lovke so segale vse do Južne Amerike, od koder naj bi po pomorski poti v Evropo spravili kokain, ter do Irana, kjer naj bi nabavljali heroin. Vodja ljubljanskih kriminalistov Stojan Belšak natančne poti kokaina in heroina do Slovenije ni mogel opisati, je pa povedal, da »se kokain v Slovenijo vedno pretihotapi, se ga prodaja pa tako tukaj kot naprej v tujino«. »Heroin pride z druge strani sveta, potrdimo lahko, da je prišel z Bližnjega vzhoda, da je ta prihajal z Irana, pa nismo dobili dokazov,« je še pojasnil. Več podrobnosti preiskave bodo policisti predvidoma predstavili jutri.