Kot danes poroča BBC, je številka višja od prvotnih pričakovanj - najprej se je domnevalo, da je izginilo »le« okrog 40.000 posameznikov. Ob tem je bilo v državi samo v lanskem letu umorjenih več kot 31.000 ljudi. Gre za smrti, za katere so ob kartelih z drogami in organiziranih kriminalnih družbah odgovorne tudi državne varnostne sile.

Več kot polovica pogrešanih, 53 odstotkov, je bilo med 15. in 35. letom starosti in večinoma moškega spola, kar 74 odstotkov.

Samo lani izginilo več kot 5.000 ljudi

Število pogrešanih so sicer pričeli beležiti leta 1964. Skupno je tako pogrešanih že 61.637 posameznikov, največ pa jih je izginilo po letu 2006, ko je takratni predsednik Felipe Calderón začel z vojaškim zatiranjem trgovine z drogami. Tudi po dveh zamenjavah v vodstvu države, je problem izginotij ostal. Vodja mehiške nacionalne komisije za iskanje Karla Quintana je na včerajšnji tiskovni konferenci dejala, da je samo lani izginilo več kot pet tisoč posameznikov. »To so podatki groze, za njimi pa so zgodbe velike bolečine za družine,« je pojasnila. Komisija, ki jo predstavlja, usklajuje iskanje pogrešanih.

Število pogrešanih je v Mehiki višje od števila v državah Latinske Amerike, ki v tem vidiku veljajo za najslabše. V 36-letni državljanski vojni v Gvatemali, ki se je končala leta 1996, je izginilo približno 40.000 posameznikov, kot poroča BBC. V Argentini je med letoma 1976 in 1983 v času vojaške vladavine izginilo 30.000 ljudi, vsaj tako se predvideva.