Nočni slalom v Schladmingu je bil vnovič izjemno spektakularen. Zadovoljil je apetite slehernega ljubitelja alpskega smučanja, če le ni stiskal pesti zgolj za slovensko reprezentanco. Četrtič je bil pod žarometi na avstrijskem Štajerskem najhitrejši Henrik Kristoffersen. Norvežan je dosegel 21. zmago v svetovnem pokalu kljub temu, da je na drugi progi naredil dve večji napaki v zgornjem delu proge, ki sta ga dodatno podžgali, da je prvič v sezoni uprizoril napad, s kakršnim je v preteklih sezonah premagoval Marcela Hirscherja. Z drugim mestom je po dveh zaporednih odstopih v Wengnu in Kitzbühelu navdušil Francoz Alexis Pinturault, tretjič tretji v Schladmingu zapored pa je bil Švicar Daniel Yule, s tremi zmagami junak šestih januarskih slalomskih klasik.

Nastop edinega slovenskega predstavnika v Schladmingu Štefana Hadalina je bil ogledalo zadnjih tekem. Namesto da bi bil Vrhničan v drugi polovici januarja v najboljši formi, se je iz tekme v tekmo kazal v slabši luči. Posledici slabših nastopov v Wengnu in Kitzbühelu je občutil s tem, da je izpadel iz prve jakostne skupine, danes pa je bil skromen tudi s številko 16. Hadalin je na prvi progi dosegel 21. čas, na drugi pa nazadoval na 25. mesto. Na šestih januarskih preizkušnjah se je sicer enkrat uvrstil med najboljšo deseterico, sicer pa je bil njegov točkovni izkupiček slabši od želja in pričakovanj. Na šestih januarskih slalomih je Štefan Hadalin po vrsti dosegel naslednje uvrstitve: v Zagrebu je bil 16., v Madonni di Campiglio sedmi, v Adelbodnu 14., v Wengnu 26., v Kitzbühelu se ni uvrstil na drugo progo, v Schladmingu pa je bil 25.

Spektakularno tudi brez Marcela Hirscherja

Po več kot desetletju v Schladmingu prvič ni nastopil Marcel Hirscher. Avstrijski zvezdnik je na Planaiu dosegel svoje najlepše trenutke, kot je dejal spomladi ob zaključku tekmovalne poti. Lani je Hirscher najbližjega zasledovalca Alexisa Pinturaulta ugnal za 1,21 sekunde ter poskrbel za delirij v ciljni areni. Kljub Hirscherjevi odsotnosti se obisk gledalcem na avstrijskem Štajerskem ni zmanjšal, saj se jih je zbralo okrog 50.000.

Da Avstrijci niso preveč pogrešali Hirscherja, je poskrbel Marco Schwarz. Najboljši avstrijski slalomist je na prvi progi izkoristil startno številko ena ter kljub megli v zgornjem delu proge, ki se je kasneje razkadila, postavil najhitrejši čas. Ves čas je rahlo snežilo, proga pa v nasprotju s številnimi drugimi januarskimi preizkušnjami višjim startnim številkam ni omogočila preboja med najboljšo trideseterico. Ker proga ni bila ledena, postavitev pa je bila nekoliko bolj zavita, so bile razlike med najboljšimi višje.

Noël s 30. do četrtega mesta

Zanimivo je, da je bil največji »dobičkar« na prvi progi Clement Noël, zmagovalec dveh januarskih slalomskih preizkušenj. Da se 22-letni Francoz kljub številnim uspehom v preteklosti še razvija, je dokazal pri tretjih vratcih prve proge, ko je pri nizki hitrosti zdrsnil. Napaka je bila posledica pomanjkanja koncentracije. Kljub temu je z zaostankom 2,60 sekunde za Marcom Schwarzem dosegel 30. čas. Alpski smučarski navdušenci so pričakovali oster Noëlov napad. In ga tudi dobili. Noël se je na vnovični razbijaški postavitvi »snel z verige«, dosegel daleč najhitrejši čas druge proge in ohranil vodstvo vse do četrtega po prvi progi Švicarja Daniela Yula. Francoz je na koncu navdušil s četrtim mestom. Avstrijske navijače je na drugi progi kmalu po startu z odstopom ohladil Marco Schwarz, tako da se jim je znova kolcalo po Marcelu Hirscherju. Ogromno je na drugi progi napredoval tudi Norvežan Jonathan Nordbotten, po prvi progi 29., na koncu pa enajsti.