V Garmisch-Partenkirchnu bodo pripravili osmi veleslalom, sedmega moškega, za svetovni pokal. Zadnje tri izvedbe v letih 2018, 2017, 2013 je dobil lani upokojeni Marcel Hirscher. Kot edini Slovenec med dobitniki točk je bil na teh treh tekmah Kranjec, pred petimi leti z 28., pred tremi leti s 23. in pred dvema letoma z 18. mestom.

Edina Slovenka, ki se lahko ponaša z veleslalomsko zmago v Garmischu, je Tina Maze. Od njene prve veleslalomske zmage na tem prizorišču je minilo že desetletje (11.3.2010), nato pa je uspeh ponovila še na svetovnem prvenstvu, ki je bilo v Garmischu leto kasneje.

Sedemindvajsetletnik iz Bukovice pri Vodicah se je na zadnjih devetih veleslalomih osemkrat zavihtel med najboljših pet. Njegova konstantnost se kaže tudi po tem, da je nazadnje ostal brez veleslalomske uvrstitve v svetovnem pokalu 10. decembra 2016 v Val d'Iseru, zadnji veleslalomski odstop pa se mu je pripetil na državnem prvenstvu na Krvavcu pred dvema letoma (26.3.2018).

»Na vsaki tekmi si želim biti v vrhu, a najprej je treba odsmučati, kot znam. A zdaj sem na takšni ravni, da če pokažem to, kar znam, sem lahko na vsaki tekmi med najboljšimi ali celo najboljši,« je po zmagi v Adelbodnu razlagal Kranjec.

»Vemo, da je Žan najboljši veleslalomist na svetu, on ve, da je najboljši veleslalomist na svetu, a še vseeno je treba to pokazati tudi na tekmi. Z njegovo idealno vožnjo je Žan ta čas sekundo pred tekmeci,« je prepričan trener Klemen Bergant.

V slovenskem taboru se zavedajo, da je napad najboljša obramba. »Ne bomo nič skušali zadržati mesto vodilnega. Treba je napasti vsako tekmo. Za vsako tekmo se je treba maksimalno pripraviti in pa tudi na tekmah v taki konkurenci je samo poln gas, sploh ni drugega razmišljanja,« pravi Bergant. Kranjec je kot prvi Slovenec po Mazejevi in kot prvi Slovenec v moški konkurenci prevzel vodstvo v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Kranjec vodi z 270 točkami. Kristoffersen na drugem mestu zaostaja zgolj 17 točk, Pinturault na tretjem ima 98 točk manj.