Veste, koliko časa ostane vino dobro, ko enkrat odprete steklenico? Ne? Nič hudega. Odgovor ponuja tehnologija. Italijansko zagonsko podjetje Albicchiere je v začetku meseca na sejmu potrošniške elektronike v Las Vegasu namreč predstavilo svoj pametni točilnik vina albicchiere oziroma »albi« in se uvrstilo na seznam nagrajenih inovatorjev. Pri podjetju trdijo, da bo vino s pomočjo njihovega izdelka primerno za uživanje še šest mesecev po odprtju steklenice. Pravijo tudi, da je to kar osemkrat dlje, kot omogočajo drugi sistemi na trgu. Ohranjanje kakovosti vina je sicer pomembno, a to je zgolj ena od storitev, ki jih ponuja albi. Pametna naprava namreč tudi prepozna, pri kateri temperaturi je določeno vino najprimernejše za serviranje, in ga temu primerno pripravi. Ker je naprava pametna, jo je mogoče tudi zakleniti prek mobilne aplikacije. Da mladoletni ne bodo na skrivaj prišli do pijače.

Pri podjetju pojasnjujejo, da se vina med seboj razlikujejo, zaradi česar se razlikuje tudi njihova življenjska doba po odprtju steklenice. Je pa vzrok za izgubo kakovosti pri vseh isti – oksidacija. K slednji močno prispeva že sama steklenica, saj je zaradi njene togosti kisik po odprtju vselej prisoten. Pri Albicchiereju zato stavijo na vakuumske vrečke, ki jih lahko poljubno vstavljamo v napravo. Ker se vrečke prilagajajo obliki vina, pa zasedejo tudi občutno manj prostora od steklenic, ko jih hranimo v hladilniku oziroma shrambi. Ob nakupu naprave podjetje priloži tri »pametne vrečke« za vino, ki jih uporabniki lahko polnijo sami, čistijo pa preprosto z umivanjem z vodo. Poleg tega podjetje prek svoje spletne strani ponuja tudi nakup napolnjenih vrečk, v katerih najdemo vina izbranih vinarjev.

Kljub govoru o pametni vrečki se večina »pameti« skriva v sami napravi. Ta je namenjena ohranjanju temperature vina. Če je priklopljena na električni vir, zmore vino tudi dodatno shladiti ali ogreti. Odvisno od potrebe. Sprememba temperature traja le nekaj minut, izbiro primerne temperature pa naj bi zmogla naprava. Kako točno to počne, ni povsem jasno. Za vrečke izbranih vinarjev je stvar zelo enostavna. Naprava najverjetneje prepozna etiketo in nato prilagodi temperaturo glede na znane podatke, ki jih je posredoval vinar. Ko v »pametno vrečko« natočimo lastno vino, pa bo verjetno treba pogoje določiti ročno. Podjetje namreč omenja, da naprava vsebino vrečke prepozna s pomočjo NFC-tehnologije. Domnevamo, da to pomaga pri samodejnemu prepoznavanju vrečk. Ne vidimo, kako bi to pomagalo zaznati vsebino vrečk in posebnih potreb posameznega vina.

Tudi oblikovalskega presežka albiju ne gre pripisati. V višino meri 40 centimetrov, težak je štiri kilograme in še najbolj spominja na avtomat za kavo. Podjetje sicer trdi, da je albi prenosen in ponuja vrhunsko izkušnjo uživanja vina kjer koli, a si je težko predstavljati, da bi štiri kilograme težko napravo nosili s seboj v nahrbtniku ali košari, ko bi se odpravili na piknik v naravo ali na plažo. Še posebno, ker v to težo ni vključena žlahtna kapljica. Ta bi tovoru dodala še kakšen kilogram. Skupni seštevek se tako zdi za slabih 3,5 kilograma pretežek. Kljub temu je albi že v pol ure na kickstarterju presegel zastavljeni cilj. Zanj sicer želijo 250 evrov, dostavili pa naj bi ga oktobra letos.