»Oboji igramo za nekaj, v igri je bronasta medalja. V Malmoju ni bilo v igri nič, Bila je skoraj prijateljska tekma. Ta tekma ne bo prijateljska. Bojevali se bomo do konca in skušali zmagati,« je boj za bronasto odličje pred začetkom povedno opisal slovenski selektor Ljubomir Vranješ. Prvi strel te bitke je sprožil organizator igre Miha Zarabec, a zadetka ni bilo. Na drugi strani se je z izjemno obrambo izkazal Klemen Ferlin, a tega slovenski rokometaši niso izkoristili. Norvežane je nato po lepem prodoru do prvega vodstva popeljal Goeran Johannessen (1:0).

Z visokim skokom in močnim strelom v desni spodnji kot je že v naslednjem napadu vrnil Borut Mačkovšek. Ko je nato Ferlin dodal še drugo in tretjo obrambo, so Slovenci povedli prek Blaža Blagotinška (2:1), ki se je po prodorni podaji znašel sam na šestih metrih. Potem ko je izid s krila vnovič poravnal Magnus Joendal, je sledil niz zapravljenih napadov na obeh straneh. Čutila se je pomembnost tekme, po desetih minutah smo videli zgolj šest zadetkov (3:3). Tekmi sta ritem poleg čvrste igre v obrambi narekovala oba vratarja, poleg Ferlina je bil v norveških vratih prav tako na žogi Torbjoern Bergerud.

Mrtvi tek se je nadaljeval do dvajsete minute, ko so norveški rokometaši prvič na srečanju pobegnili na plus dve. Ko se je Slovenija branila z igralcem manj, je za 7:5 zadel Kristian Bjornsen. Slovenska obramba v različici 5+1 je sicer večji del polčasa delovala mnogo bolje kot včeraj v prvem polčasu proti Špancem. Zaškripalo pa je v napadu, kjer Slovenci v zadnji tretjini polčasa niso imeli pravih idej. Norvežani pa so znali obrambne zapornice na sredini zaobiti s podajami na krilne napadalce. Joendal in Bjornsen sta tako v prvem delu skupaj nasula polovico norveških zadetkov. Ob polčasu so Norvežani vodili z 12:9, levji delež znosnemu zaostanku pa smo z brez težav pripisali Ferlinu, ki je v prvih 30 minutah ob visokem odstotku uspešnosti zbral kar devet obramb.

Osemminutni slovenski strelski mrk odnesel zmago

Slovenija je tudi po odmoru nadaljevala z agresivno obrambo, a ji je ponovno ponagajala neučinkovitost v napadu. Črne slovenske minute je s tremi zaporednimi obrambami poglobil Bergerud. Že v 36. minuti se je na semaforju izpisalo visokih 16:9 v korist Norveške. Svoj prvi zadetek iz igre, sicer pa tretjega na tekmi, je takrat prispeval nevarni zunanji napadalec Sander Sagosen, kmalu zatem pa je na prvih plus osem povišal razpoloženi Joendal.

Slovenci so med tem, ko je nasprotnik vztrajno višal prednost, zadeli šele po osmih minutah drugega polčasa. S sedmih metrov je bil za znižanje na 10:17 natančen Jure Dolenec. Norvežani so v tem obdobju zaradi dveh zaporednih prekrškov igrali celo z dvema igralcema manj. Kljub deficitu so ohranili rezultatsko prednost, manjkali so namreč hitri slovenski zadetki. Kadarkoli se je ponudila priložnost za protinapad, enostavno ni bilo tiste prave podaje, ki bi presekala vračajočo norveško obrambo. Za povrh je slovenski napad v naglici še naprej izgubljal preveč žog, v vrstah nasprotnika pa tehničnih napak tako rekoč ni bilo. Norvežani so ob visoki prednosti pametno upočasnili svojo igro in pustili tudi času, da je opravil svoje.

Osem minut pred koncem so tako Slovenci še naprej zaostajali za sedem (23:16). Vranješ je vzel minuto odmora in fantom dejal, naj se ne predajajo. »Še osem minut je, ne bomo sklanjali glave, dajmo vse od sebe in to je to.« Borbe do zadnjega Slovencem res ne gre očitati, a Norvežani so ne glede na to znova pobegnili na osem zadetkov prednosti. Norveška je tako z odličnim drugim polčasom, ki ga je dobila s 16:11, osvojila sploh prvo medaljo na evropskih prvenstvih. Za končni izid pa bomo v Stockholmu zapisali visokih 28:20.

Vranješ: »Ekipa ima prihodnost, o tem je treba govoriti sedaj«

»Če pogledamo celoten turnir, so fantje naredili res nekaj posebnega. Vse so pustili na igrišču, tako danes kot včeraj. Seveda so stvari, ki jih moramo popraviti, a za to potrebujemo več časa,« je poraz in končno četrto mesto sprva povzel selektor Vranješ. »Poizkusil sem spremeniti določene stvari, a nivo igre v zadnjih dveh dneh preprosto ni bil dovolj visok. To se včasih zgodi, ko pred tem nizaš same zmage. Kot sem rekel, nekatere stvari je potrebno popraviti. Ne govorim samo o reprezentanci, popravki so potrebni tudi znotraj klubov, v katerih fantje igrajo. O tem se moram pogovoriti z njimi, a bi ob vsem tem rad poudaril predvsem, da imamo prihodnost. In o tem bi želel, da sedaj govorimo.«

Slovenski rokometaši so z uvrstitvijo v polfinale sicer presegli svoje cilje, ki so jih imeli pred začetkom 14. zaključnega turnirja stare celine. Pred odhodom je bil njihov primaren cilj preboj na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu, kar so dosegli. Simpatični 46-letni trener iz Goteborga se je dotaknil aprilskih kvalifikacij. Dejal je, »da bo do marca analiziral celoten turnir, potem pa se bodo začeli treningi, fantje pa, da bodo do prvih tekem zagotovo povsem pripravljeni«. Svoj četrti olimpijski nastop po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016 si bodo skušali izboriti med 17. in 19. aprilom v Berlinu, kjer se bodo pomerili z Nemčijo, Švedsko in še eno afriško ekipo. V japonsko prestolnico se bosta prebili dve najboljši reprezentanci berlinskega turnirja.